Oamenii de știință creează pastila pentru obezitate!

Distribuie acest articol...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Toată lumea știe că în în excesul de greutate din corpul nostru, există un țesut adipos. Cu toate acestea, în această ”fabrică”, avem în total 2 tipuri de țesuturi: așa numita grăsime albă și grăsime brună. Dacă prima reprezintă  straturile foarte grase care păstrează substanțele nutritive, cea de-a doua este implicată în arderea caloriilor și generarea de energie. Un grup de cercetători de la Universitatea din Cambridge, a găsit o modalitate de a crește eficacitatea arderii grăsimilor cu o singură substanță.

Vom înțelege mai mult despre modul în care funcționează în cele ce urmează. Atât grăsimea albă cât și cea brună sunt stocate de celulele adipocite. Adipocitele de grăsime brună sunt mult mai bogate în mitocondrii, însă există o cantitate destul de mică, doar 100 de grame de grăsime maro, făcând posibilă arderea a  3.400 de calorii pe zi (ceea ce este chiar mai mult decât rația zilnică recomandată pentru majoritatea oamenilor). Singura problemă este că,  grăsimea brună din corpul nostru, există într-o cantitate foarte mică, iar cea care există,  trebuie să fie activată într-un anumit fel. Există, bineînțeles, o cale “naturală” – de a face acest lucru. Din acest motiv, această cantitate de grăsime stă în ”hibernare” pe timpul iernii. La om, odată cu vârsta, cantitatea de grăsime brună scade până la niveluri foarte mici.

În 2012, o echipă condusă de profesorul Tony Puig de la Universitatea din Cambridge a identificat molecula BMP8b, care reglează activarea grăsimii brune în creier și în țesuturile corpului. Oamenii de știință au demonstrat că eliminarea genei la șoareci, care produce această proteină a oprit funcționarea grăsimilor brune.

Conform datelor publicate în revista Nature Communications, un grup de cercetători, după 6 ani, a demonstrat că o creștere a cantității de BMP8b din sânge, accelerează producția de grăsime brună. Acest lucru sugerează că BMP8b poate fi potențial utilizat pentru a mări cantitatea de grăsime brună și a o activa. Așa cum a explicat autorul lucrării Tony Puig,”Au fost multe studii care au descoperit molecule care promovează dezvoltarea de grăsime brună, dar pur și simplu creșterea cantității acesteia nu va funcționa. Aceasta, trebuie să fie activată. Este ca și cum ai scoate un motor de litru dintr-o mașină și introduci unul de doi litri în locul lui. Teoretic, mașina poate merge mai repede, dar dacă ai doar o conductă mică de combustibil – nu va aduce multe beneficii. Figurativ vorbit, BMP8b mărește dimensiunea motorului și îmbunătățește sistemul de alimentare cu combustibil. “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code