În septembrie, showroom-ul Bankhaus din centrul orașului Las Vegas, a avut un spectacol neobișnuit. La acest spectacol au participat 200 de fani ai muzicii, inclusiv mai mulți spectatori surzi, care testau un nou dispozitiv electronic portabil. Acesta permite audierea vibrațiilor muzicale prin cel mai mare organ uman – pielea.
Tehnologia se numește ”Muzică:Nu este imposibil” (M: NI). Acest dispozitiv a fost dezvoltat de un fost producător de muzică și acum, un antreprenor de succes, fondator și director general al laboratorului Not Impossible Mick Eberling.
Dispozitivul include două brățări auto-alimentate, două benzi pentru glezne și un ham de acoperire a spatelui și umerilor. Toate sunt interconectate prin cabluri. Utilizatorul percepe muzica sub forma vibrațiilor – „sunet surround” folosind tehnologia Vibrotextile. Impulsurile electrice, fiecare dintre acestea fiind responsabile de sunetul său, comunică senzorilor informații, pe care le transformă într-un semnal de vibrație corespunzător.
Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că pielea este departe de a fi o discriminatorie de frecvență ideală în comparație cu urechile. Poate „auzi” vibrațiile de la 10 la 1000 Hz, în timp ce urechile pot ajunge până la 20.000 Hz. Dar, pielea este foarte sensibilă la schimbările în intensitatea amplitudinii, care este folosită în M: NI.
Faptul că oamenii cu deficiențe de auz și surzi nu percep sunetele deloc, nu înseamnă că nu manifestă niciun interes pentru muzică. Acest lucru este evidențiat prin muzica rap, care câștigă popularitate în limbajul semnelor. Cu toate acestea, oamenii sunt încă limitați în capacitatea lor de a participa la evenimente muzicale în masă.
Potrivit Institutului Național de Surditate și alte Tulburări de Comunicare din SUA, aproximativ 90% dintre copiii surzi au părinți auditivi. Studiile Amsleen (ASL, limbajul semnelor americane este limba principală în comunitățile de vorbitori de limbă engleză surzi) arată că surzii merg la evenimente muzicale și nu se izolează de societate.
Pentru persoanele cu deficiențe de auz, concertele și festivalurile de muzică reprezintă o modalitate populară de a socializa și petrece timpul liber. Aceasta este o oportunitate de a vedea grupuri muzicale pe scenă și de a împărtăși impresiile cu o comunitate de oameni cu aceeași problemă de auz, iar tinerii cu deficiențe de auz nu doresc să fie excluși.
Mick Eberling are convingerea că dispozitivul dezvoltat de el, nu va fi solicitat numai de surzi și de cei cu probleme de auzit, ci și de muzicieni care caută noi forme de auto-exprimare. Unul dintre ele este, modul de a percepe muzica prin piele.