Renumitul constructor auto japonez Nissan și Agenția Spațială Europeană(ESA) au prezentat un prototip observator astronomic mobil, denumit Nissan Navara „Dark Sky”, la motorul de la Hanovra. Prototipul este un SUV echipat cu o remorcă cu telescopul PlaneWave. Acesta permite studierea cerului în locuri cu un cer relativ „întunecat”, adică departe iluminarea pe timpul nopții, ceea ce este dificil de observat cu telescoapele din gama optică. Aceasta este o problemă reală, care până acum a forțat astronomii să transfere în alte locurimai luminoase, observatoarele de mari dimensiuni cu telescoapele lor uriașe și datând demult în istorie.
Pentru a demonstra capacitățile telescopului PlaneWave, Nissan și ESA au folosit-o în misiunea Gaia. În cadrul acestei misiuni, astronomii au folosit satelitul Gaia pentru a crea o hartă detaliată a galaxiei noastre și a stelelor, pentru a le observa mai departe de pe Pământ. Cu toate acestea, aceste observații trebuiau efectuate în locuri foarte întunecate, departe de sursele de lumină, unde nu este atât de ușor de văzut, mai ales cu un telescop extrem de sensibil și fragil într-un corp de mașină. Conceptul Dark Sky, la rândul său, este echipat cu un sistem de stabilizare care permite dispozitivului să rămână operațional chiar și după ce mașina a fost condusă pe un drum defectuos.
Nissan Navara „Dark Sky” este echipat cu baterii electrice, Wi-Fi, o stație pentru un laptop și un transmițător la frecvențe ultra-înalte, permițând menținerea legăturii oriunde în lume. Remorca telescop este, de asemenea, destul de high-tech. Cee ce este special, este faptul că are un sistem de răcire care permite să menținerea temperaturii optime a telescopului. Nissan Navara „Dark Sky” este, de asemenea, echipat cu un acoperiș care reflectă căldură și lumină, șasiu suplimentar pentru o conducere off-road și o cameră care permite șoferului să vadă ce se întâmplă cu remorca.Lungimea pickup-ului cu remorca este de aproape 10 m – 9680 mm.
Astfel de observatoare mobile, în ciuda dimensiunilor lor mici, vor oferi asistență semnificativă în studiul efectuat de oamenii de știință ai galaxiei noastre. Adevărul este că ESA, folosind telescopul spațial Gaia, este acum implicat în elaborarea unei hărți detaliate a distribuției stelelor în Calea Lactee. Se așteaptă ca acest proces să se încheie în 2020.Observatoarele mobile, datorită capacității de observare din zonele inaccesibile anterior ale Pământului, vor permite să fie completate informațiile colectate de Gaia.
„Telescoapele mobile, cum ar fi PlaneWave, vor ajuta la explorarea mai bună a corpurilor celeste din galaxia noastră, datorită entuziaștilor astronomi care se pot alătura procesului. A fost o aventură uimitoare care a arătat cu adevarat ce se intamplă atunci când inovația și astronomia se ântâlnesc „, a comentat Fred Jansen, curator al misiunii Agenției Spațiale Europene Gaia.