Tehnologia modernă îți permite să colectezi și să procesezi o cantitate tot mai mare de informații. Datele digitalizate ale pacienților pot fi importante pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale, precum și pentru utilizarea în dezvoltarea cunoștințelor medicale. Spre exemplu, pacientul X se confruntă cu un accident vascular cerebral, intră inconștient în departamentul de urgență. Medicul, având acces la istoricul medical complet al pacientului X, știe în ce instituții a fost tratat, ce alte afecțiuni mai are și ce medicamente folosește. Cu aceste cunoștințe, se poate aplica un tratament mai eficient. În plus, datele privind sănătatea pacientului X, intră automat în registrul pacienților cu accident vascular cerebral. Registrul este un instrument pentru a efectua cercetări și a dezvolta cele mai bune metode de tratament.
Digitizarea datelor medicale este asociată cu un anumit risc. Colectarea datelor din diverse surse mărește riscul de confidențialitate. Dacă baza de informații medicale este atacată de hackeri, atunci vor fi cunoscute toate informațiile referitoare la starea de sănătate a pacientului X. În plus, pacientul X poate nu vrea ca toți medicii să aibă acces la întreaga resursă a datelor sale medicale. În definitiv, nu este necesar să informezi cardiologul despre orientarea sexuală sau să dezvăluiți medicului dentist detaliile despre tulburarea ta psihică. Una dintre regulile de bază ale eticii biomedicale este respectarea autonomiei pacientului. Prin urmare, pacientul ar trebui să aibă dreptul deplin de a-și controla datele medicale.
Sănătatea noastră nu este doar chestiunea noastră personală. Există două motive pentru aceasta. În primul rând, boala poate fi periculoasă pentru ceilalți. Instituțiile publice din majoritatea țărilor, au anumite drepturi în domeniul sănătății publice și, în unele cazuri, pot limita drepturile cetățenilor. Un medic ar trebui, de exemplu, să contacteze unitatea medeicală potrivită, după ce a găsit un caz de boală infecțioasă. În plus, atunci când pacientul este periculos pentru ceilalți, medicul are dreptul să încalce confidențialitatea medicală și să îi avertizeze pe cei aflați în pericol. În al doilea rând, în lumea modernă este imposibil să menținem sănătatea societății pe cont propriu, fiind necesare interacțiuni corespunzătoare ale multor oameni. Suntem sănătoși pentru că noi bem apă curată, mâncăm alimente naturale, respirăm un grad de aer curat etc. Acest lucru înseamnă că, pentru a atinge starea de sănătate publică, medicul poate limita viața noastră personală (prin transferul de informații în registrul bolilor infecțioase) , precum și libertatea noastră (prin vaccinări obligatorii).
Prin urmare, se poate presupune că digitalizarea în medicină, ar trebui să fie un instrument pentru a menține sănătatea populației: datorită cunoștințelor acumulate, întregul sistem de sănătate va deveni mai sigur și mai eficient și, în consecință, toți vom fi mai sănătoși.