Insa ca sa poti obtine toate aceste lucruri trebui sa fii atent la trei dintre cele mai important caracteristici in momenul in care alegi o oglinda: forma, marime si stil.
Forma oglinzii
Majoritatea designerilor de interior, cand au de-a face cu spatii de dimensiuni mici, folosesc mici trucuri cum ar fi oglinzile pentru a mari optic camera.
Astfel, o oglinda dreptunghiulara, asezata pe orizontala, va amplifica vizual latimea unui perete, iar asezata pe verticala, va atrage privirea inspre tavan, facand camera sa para mai inalta. Poti obtine rezultate similare si daca alegi un grupaj de mai multe oglinzi.
Sfaturi de amenajare
Oglinzile dreptunghiulare sunt perfecte pentru spatiul aflat deasupra canapelei, in timp ce oglinzile rotunde arata mai bine deasupra unei console sau a semineului.
O oglinda cu o forma neobisnuita va atrage atentia asupra unui perete vopsit in nuante neutre, in timp ce un perete acoperit cu tapet cu imprimeuri florale va capata mai mult farmec daca asezi pe el o oglinda ovala.
Marimea oglinzii
Cand alegi oglinda, trebuie sa stii dinainte in ce loc ai vrea s-o asezi. Daca montezi, de exemplu, o oglinda mica pe un perete mare, nu vei face altceva decat sa subliniezi contrastul dintre dimensiunile acestora.
Oglinda mica va parea asezata intamplator pe perete si nu va contribui la conturarea unui decor armonios. Ideal este sa urmaresti echilibrul proportiilor dintre oglinda si suprafata unde va fi asezata.
Sfaturi de amenajare
Oglinzile mari dau incaperii un aer dramatic si o fac sa para mai spatioasa. Daca asezi o oglinda mare pe peretele opus unei ferestre, vei spori luminozitatea camerei.
Poti forma o oglinda de mari dimensiuni si prin alaturarea mai multor oglinzi mici, indiferent de forma acestora. In felul acesta diminuezi putin efectul coplesitor pe care il poate avea o oglinda prea mare, fara sa renunti la avantajele acesteia.
Stilul oglinzii
Cand alegi o oglinda pentru casa ta, trebuie sa tii cont si de stilul de amenajare. Gasesti o varietate de modele de oglinzi, unele cu rame clasice, altele cu rame extravagante, in forma de raze de soare sau de mozaic.
Sfaturi de amenajare
Daca nu ai nevoie de o suprafata de oglindire mare, si vrei doar sa adaugi un plus de farmec decorului, poti opta pentru oglinzi mici cu rame in stil rustic, industrial, oriental, glam sau contemporan.
In cazul oglinzilor mari, sunt preferabile cele cu rame simple, din polirasina, lemn ori metal.
In orice tip de amenajarea se potrivesc oglinzile simple fara rame, sunt sic fara sa atraga atentia foarte mult. Daca optezi pentru oglinzi cu rame, trebuie sa ai foarte mare grija la culoare pentru a nu aduce modificari foarte mari cromaticii din incapere.
Daca iti doresti sa amenajezi in stilul glam atunci oglinzile cu rame argintii sau aurii se potrivesc perfect, iar daca preferi un stil clasic, elegant oglinzile cu rame din lemn, de culoare alb sau negru se incadreaza perfect in acest decor.
Iti poti lasa imaginatia sa zboare si poti alege rame de culori deschise precum rosu sau galben, insa atentie mare la cromatica incaperii pentru a nu incarca vizual spatiul.
In concluzie, tine seama de toate sfaturile de mai sus si foloseste oglinzile nu decat pentru a-ti reflecta imaginea in ele, ci si pentru a infrumuseta spatiul casei tale.