Lumea digitală este plină de posibilități, în special pentru mințile tinere și ușor impresionabile! Videoclipuri, seriale, pagini interactive și jocuri video – toate acestea pot determina un copil să uite de orice altă activitate și să petreacă ore bune în fața ecranului computerului. Ce este de făcut pentru a ne asigura că dezvoltarea armonioasă a copilului nu este pusă în pericol de prea mult timp petrecut la calculator?
Alcătuiește programul copilului tău!
În primul rând, este deosebit de important ca odrasla ta să aibă un program bine stabilit. Timpul pentru teme, somn, activități fizice și cel pentru joacă ar trebui să fie stabilit de către părinți, astfel încât copilul să învețe ce înseamnă un stil de viață organizat. Desigur, în acest program al copilului, va exista și o perioadă de timp alocată calculatorului, în care copilul se poate juca sau poate căuta informațiile necesare pentru a-și realiza temele pentru meditatii sau pentru școală.
Nu uita de uneltele de control parental!
Lumea digitală este foarte periculoasă pentru un copil. Oricine are acces la internet poate interacționa cu orice alt utilizator, iar intențiile acestora pot afecta sănătatea fizică și emoțională a copilului tău. Din fericire, există anumite software-uri care permit controlul parental prin restricționarea accesului copilului tău pe anumite site-uri alese de tine. Aceste unelte au evoluat în concordanță cu necesitățile noastre, întrucât este foarte ușor acum să restricționăm anumiți termeni din a fi căutați pe internet, de asemenea.
Propune-i alte activități!
De cele mai multe ori, copiii sfârșesc prin a petrece ore în șir la calculator din cauza plictiselii și a lipsei de activitate din viața de zi cu zi. Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, poți purta o discuție împreună cu copilul tău pentru a-i afla interesele și pasiunile. Apoi, poți încerca să fructifici aceste pasiuni, înscriind copilul la anumite cursuri sau clase extracurriculare care să îi stârnească interesul.
Fie că este vorba de un curs în care se practică activitate fizică sau un curs în care talentele native ale copilului tău vor străluci, aceste activități îl vor motiva și îl vor determina să petreacă mai mult timp în societate și mai puțin timp în fața ecranului. De asemenea, copilul tău își va face prieteni cu interese comune și va cunoaște și un alt tip de educație, educația nonformală, lucru ce îl va ajuta să se dezvolte și din punct de vedere personal.