Skip to content →

Zvon: Apple lucreaza la un iPhone mai ieftin

Tech Crunch face un sumar al zvonurilor conform carora Apple lucreaza, de ceva vreme, la un model mai ieftin de iPhone care ar putea fi lansat impreuna cu modelul premium. Pana in acest moment, Apple a lansat cate un iPhone pe an. Nu au fost modele mai ieftine, sau mai scumpe. A fost tot timpul un singur model.

iPhone 5
iPhone 5

Pentru a atinge si segmentul low cost al pietei, Apple s-a folosit de modele mai vechi de iPhone-uri. Decat sa lanseze un model ieftin, facut din materiale ieftine, Apple a preferat sa foloseasca modele premium de iPhone-uri din anii anteriori. In S.U.A. un iPhone 4 ajunsese gratuit la abonament. Chiar si la noi, unde abonamentele sunt mult mai ieftine, iPhone 4 costa in just de 400 – 500 RON (a fost si 100 RON in cadrul unor promotii). Un pret rezonabil tinand cont de faptul ca iPhone 4, desi vechi de doi ani, este un telefon de foarte buna calitate.

Acest model de gandire a fost foarte bun. In loc sa ofere telefoane de o calitate mai joasa, Apple pur si simplu ofera generatiile anterioare la un pret mai scazut. Un telefon premium de o generatie mai veche va fi intotdeauna mult mai bun decat un telefon now low-cost.

Zvonurile afirma ca, pantru a crea un iPhone mai ieftin, Apple va folosi alte materiale pentru carcasa, cum ar fi plastic policarbonat, acelasi material din care sunt facute multe telefoane Android.

Pot sa cred ca Apple a lucrat la asa ceva. Poate au fost curiosi sa vada ce iese. Dar nu pot sa cred ca Apple va avea doua modele de iPhone-uri lansate in paralel. Apple ofera deja optiuni diferite de pret, pentru variantele cu 16 GB, 32 GB sau 64 GB spatiu de stocare.  Nu vad de ce ar avea nevoie de un model separat de iPhone.

Apple pierde teren in fata Samsung, iPhone-ul nu mai este cel mai vandut smartphone (fiind depasit de seria Galaxy). Dar Apple nu a avut niciodata obiectivul de a avea cea mai mare cota de piata. Chiar daca Samsung a vandut mult, nici Apple n-a vandut putin, iPhone 5 este cel mai bine vandut iPhone de pana acum. Plus, ultima oara cand am verificat, Apple era in continuare cea mai valoroasa companie de pe glob. Pur si simplu nu pare a fi momentul pentru riscuri mari si sacrificii.

Apple a avut succes pentru ca niciodata nu a fost o companie competitiva pe pret, ci pe calitate. Clientii Apple inteleg diferenta dintre valoare si pret. Ar fi bine sa n-o uite nici Tim Cook. In momentul in care Apple incepe sa devina competitiv pe pret, incepe si sfarsitul.

Normal ca Apple n-o sa cada, dar numai o companie lipsita de inovatie incearca sa fie competitiva pe pret. In timp ar ajunge un brand ca oricare altul.

Published in apple

3 Comments

  1. Danny Danny

    Nasol daca scot astia iphone3310

    • Asta zic si eu. Deja i-am trimis lui Tim Cook un email suparat :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami