Skip to content →

Vertu TI – un telefon pe Android care costa 10.500 USD

Imi doresc un smartphone pe care sa-l tin ani de zile. Am vrut asa ceva de la primul pe care l-am avut (Nokia 6600). Din pacate nici un smartphone, pana acum, n-a fost suficient de bun pentru a fi tinut mai mult de doi ani. Daca stau bine sa ma gandesc am schimbat majoritatea telefoanelor pe care le-am avut in mai putin de un an.

Vertu TI este un telefon care promite ca nu se va deprecia niciodata. Creatorii terminalului il compara cu un ceas de buna calitate si stim cu totii ca un ceas bun poate fi chiar lasat mosternire.

In mod sigur, din punct de vedere al materialelor din care este facut, Vertu TI poate fi comparat cu un ceas de buna calitate. Cadrul este din titanium, spatele este facut din piele de inalta calitate (sau un aliaj de aur daca mai pui inca 10.000 usd), display-ul este protejat de un fel de cristal care, teoretic, se zgarie foarte greu. Si tot asa.

Mai mult, fiecare Vertu TI este „hand-made” in Marea Britanie. La fel ca un Rolls Royce Phantom. Asa ca la prima vedere, pentru oamenii care chiar n-au ce face cu banii, pare a fi o alegere buna. In timp ce noua ni se pare scump ultimul model de iPhone, exista oameni care sunt dispusi sa plateasca mult mai mult pentru un telefon.

Problema este ca Vertu TI are, in interior, un hardware mult mai putin impresiant decat carcasa. Din motive greu de inteles vine cu un procesor relativ slab, 1.7GHZ Dual Core. In ziua de azi majoritatea telefoanelor de pret mediu au aceeasi putere de procesare. Un Samsung Galaxy S III sau un iPhone 5 au procesoare mult mai puternice. Si ambele sunt terminale de anul trecut.

Singurul lucru impresionant legat de hardware este memoria interna de 64GB. Desi cel mai scump iPhone 5 are 64GB si costa undeva sub 1000 USD.

Desi nu l-as fi cumparat niciodata mi-am dorit ca Vertu TI sa fie un telefon bun pe care sa-l poti folosi macar 4 – 5 ani. Din pacate a fost, inca din momentul lansarii, depasit. Inca ruleaza Android™ 4.0 (Ice Cream Sandwich) si preconizez ca nu va vedea un upgrade prea curand.

Un ceas nu se demodeaza niciodata. Iti va arata perfect ora indiferent de cati ani trec de cand l-ai cumparat. Poate vor fi ceasuri cu facilitati mai moderne, dar asta nu va face un ceas vechi sa nu mai mearga bine.

La un moment dat Vertu TI va primi un update de software. Noul soft va rula mai incet pe procesorul deja depasit pe care-l are si va deveni instant un telefon care nu mai functioneaza bine. A nu avea un update este si mai rau. Google incorporeaza facilitati noi in fiecare versiune de Android. Cu fiecare iteratie sistemul de operare este mai bun si stie sa faca lucruri noi.

Nu vad nici o modalitate prin care Vertu TI isi poate mentine utilitatea mai mult de un an sau doi. Motiv pentru care nu vad de ce ar plati oricine 10.500 USD (sau chiar mai mult) pentru el.

Daca puneau cel mai bun procesor disponibil pe piata (sau unul chiar mai bun), impreuna cu cea mai noua versiune de Android as fi vazut lucrurile altfel. La pretul pe care-l are n-ar fi fost o problema. Mai mult, ar fi fost normal. Este ridicol sa platesti de 15 de ori mai mult decat pentru orice alt smartphone de top si sa primesti un dispozitiv mult mai slab.

Cand vine vorba de Android, un Samsung Galaxy S III este un telefon mult mai bun. Pacat de carcasa superba pe care o are. Din exterior Vertu TI arata intradevar ca smartphone-ul pe care-l asteptam.

In ciuda acestui fapt cred ca o sa se vanda rezonabil de bine.

Published in smartphone

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami