Skip to content →

UE amendeaza Microsoft cu $730 milioane pentru o eroare tehnica

In 2009 Microsoft a semnat un acord antitrust cu Uniunea Europeana care prevede includerea unui „ecran de alegere browser” in Windows incepand cu Martie 2010. Microsoft aparent a respectat acordul, dar, in Service Pack 1 pentru Windows 7 ecranul a disparut. Microsoft a invocat o eroare tehnica si a luat imediat masuri pentru re-introducerea ecranului, dar UE i-au amendat oricum.

Microsoft UE

Dar cum s-a ajuns aici? Putina istorie: in 1998 Microsoft a fost dat in judecata de guvernul american. In S.U.A. exista o lege numita Sherman Act care impiedica orice companie care detine un monopol de piata sa se foloseasca de acel monopol pentru a elimina competitia. Microsoft a pierdut procesul atunci, guvernul american a ajuns la concluzia ca Microsoft a impiedicat Apple, Java, Netscape, Lotus Notes, RealNetworks, Linux si multi altii sa creasca folosindu-se agresiv de monopolul pe care il detine.

Cel mai reprezentativ aspect a fost acela de a include gratuit Internet Explorer ca browser implicit in Windows, distrugand astfel compania care producea si comercializa, contra cost, Netscape Navigator.

Atunci erau alte vremuri, internetul de-abia incepuse sa se raspandeasca serios si ideea ca un sistem de operare sa nu vina cu un browser pre-instalat nu era chiar atat de ridicola. Verdictul a fost justificat, Microsoft s-a folosit activ de monopolul pe care-l avea cu Windows pentru a distruge Netscape.

Acum nu stiu daca mai sunt de-acord cu actiunile Uniunii Europene. Sunt alte vremuri, browserele concurente se pot promova si singure. Google are un monopol pe zona de motoare de cautare, Apple are monopol pe zona de calculatoare premium si orice companie mica poate deveni cunoscuta prin intermediul internetului.

Sunt deacord ca Uniunea Europeana trebuie sa promoveze o raspandire egala intre browsere. Daca o singura companie detine un browser majoritar, atunci acea companie poate sa dicteze standardele web. In momentul de fata standardele web sunt definite de W3C, o autoritate independenta care nu produce nici un browser.

In 1998 Microsoft nu respecta standardele W3C si incerca sa-si impuna propriile standarde, care nici macar nu erau foarte bine definite. Acum Internet Explorer 10 respecta standardele W3C la fel de precis ca orice alt browser. Microsoft s-a aliniat cu restul industriei si cand W3C au creat HTML 5, Microsoft Silverlight, o tehnhologie concurenta, a fost abandonata pentru a face loc noilor standarde acceptate de toata industria.

Compania s-a schimbat mult din 1998 si cred ca amenda Uniunii Europene este nedreapta, nu cred ca Microsoft trebuie strans cu usa ca sa faca reclama gratuit browserelor concurente prin faimosul ecran de selectie (pe care noi nu prea l-am vazut ca n-a ajuns in distributiile din Romania).

Mai ales ca in ziua de azi Chrome este cel mai folosit browser la nivel mondial, o pozitie in care Google a ajuns folosindu-se de pagina principala a site-ului google.com, in care a pus un banner de reclama pentru Chrome doar pentru utilizatorii de Internet Explorer. In alte cuvinte, Google s-a folosit de monopolul pe care il are pentru a depasi Microsoft.

Uniunea Europeana ar putea sa realizeze campanii de awearness prin care sa promoveze alte browsere in loc sa amendeze Microsoft. Bineinteles asa UE ar suporta costurile campaniei, in loc sa castige bani de la Microsoft.

Toata treaba devine si mai dubioasa: au aparut zvonuri conform carora Google si Opera ar fi ajutat UE sa stranga toata datele de care aveau nevoie pentru a amenda Microsoft.

N-am foarte multa dragoste pentru Microsoft, in ultima vreme nu m-am mai folosit de nici un produs de-al lor (rar intru in Windows pentru cate un joc) si consider ca produsele concurente sunt mult mai bune. Dar nu pot sa fiu de-acord cu decizia UE. Este nedreapta si nepotrivita pentru era in care traim. Prin App Store-ul din Windows 8 orice browser se poate promova prin costuri reduse. Monopolul pe care Microsoft inca il are prin Windows nu sta in calea competitiei asa cum o facea in 1998.

Poate ca acesta este raspunsul pe care Google il da, in liniste, campaniei Scroogled.

Published in microsoft probleme

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami