Skip to content →

The Liberator – Primul pistol care poate fi „scos” la o imprimanta 3D

Imprimantele 3D exista de foarte multa vreme, doar ca pana acum cativa ani erau extrem de scumpe. O imprimanta 3D care costa in jur de 60.000 euro poate sa scaneze si sa reproduca mecanisme relativ complexte, deja asamblate. Acest gen de imprimante nu sunt accesibile pentru foarte multi oameni si obiectele pe care le pot printa se pot obtine altfel, mult mai ieftin. Dar in ultimii ani au inceput sa apara variante mult mai ieftine disponibile pentru toata lumea. Cu doar 2799$ poti sa-ti cumperi un MakerBot Replicator 2X care are capacitatea de a crea obiecte din plastic, mai putin complexe, cu o precizie decenta. Si exact pentru acest gen de imprimanta a fost creat „The Liberator„. Primul pistol gandit sa fie „scos la imprimanta” de absolut oricine, la un cost de productie de doar cateva zeci de euro.

Pistol Liberator
Pistol Liberator

Design-ul pistolului a fost, pentru o scurta vreme, disponibil gratuit si putea fi descarcat fara nici o restrictie. Orice imprimanta 3D poate utiliza fisierele CAD (care au fost download-ate de cel putin 100.000 de oameni) pentru a „printa” toate componentele pistolului. Mai putin glontul si cuiul care, impins de un arc printat din plastic, declanseaza explozia (ambele componente fiind usor de obtinut in foarte multe tari).

„The Liberator” este un pistol relativ limitat, poate fi utilizat o singura data (dupa care plasticul devine mult mai fragil) si nu se apropie de precizia sau performanta unui pistol normal. Dar este letal si nu poate fi detectat de securitatea unui aeroport, lucru care a si fost testat de niste reporteri.

Politia din Marea Britanie a testat pistolul in departamentul lor de balistica. Si rezultatele au fost catastrofale, glontul tras a fost suficient de puternic pentru a fi letal, iar pistolul in sine s-a dezintegrat, fiind foarte periculos  si pentru persoana care il foloseste:

Imprimanta utilizata de politia din Marea Britanie pentru a crea pistolul a fost una mai ieftina, decat imprimanta utilizata de designer-ii armei de foc. Din acest motiv, probabil, pistolul nu s-a comportat la fel de bine ca in testele facute de creatorii sai.

Foarte multi oameni ar putea reproduce pistolul pur si simplu din curiozitate fara sa se asigure ca imprimanta pe care o au este suficient de buna. Arma arata ca o jucarie, dar este un pistol cat de poate de letal.

Faptul ca pistolul poate fi creat de oricine si a trecut deja de securitatea unui aeroport ridica semne de intrebare si mai mari. Oricine poate acum sa urce inarmat la bordul unui avion.

Industria imprimantelor 3D a crescut mult in ultima vreme, dar Liberator-ul pune viitorul ei sub semnul intrebarii. Imprimantele 3D nu au fost create pentru a deveni fabrici personale de armament si acum exista riscul ca exact cu asta sa fie confundate.

Fisierele CAD necesare pentru reproducerea pistolului au fost retrase de pe site-ul producatorului, dar inca sunt disponibile pe site-uri de torrente. Cred ca nu va trece mult timp pana cand vom citi despre primul incident grav cauzat de aceste arme de foc ne-reglementate si imposibil de controlat. Sper doar ca imprimantele 3D sa nu devina victimele acestui incident. In acelasi timp, mai devreme sau mai tarziu, cineva ar fi creat un pistol similar oricum, si poate ca acum este un moment bun sa gasim solutii pentru acest tip de probleme de securitate. Imprimantele 3D ar putea sa devina mult mai ieftine in viitorul apropiat si eu unul de-abia astept sa pot sa produc obiecte simple la mine acasa, oricand vreau, platind doar materialul.

Published in stiinta stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami