Skip to content →

Telefonul mobil implineste astazi 40 de ani!

Pe 3 Aprilie 1973 Marty Cooper, un inginer de la Motorola a efectuat primul apel public de pe un telefon celular.

Motorola DynaTAC
Motorola DynaTAC

Cooper l-a sunat atunci pe Joel Engel, seful departamentului de cercetare al companiei rivale Bell Labs spunand-ui:

„Joel, this is Marty. I’m calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone.”

Convorbirea a fost facuta de pe un terminal Motorola DynaTAC 8000x, primul telefon mobil disponibil comercial din istorie. Terminlul costa 4000$ (echivalentul a 9000$ in ziua de azi), cantarea aproape un kilogram, oferea doar 30 de minute de talk time si 8 ore de stand by , nu suporta nici macar sms-uri si avea o agenda care putea sa retina doar 30 de numere de telefon.

In ciuda limitarilor si a pretului, telefonul a fost un succes. Faimoasa convorbire de acum 40 de ani este considerata ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente din istoria telecomunicatiilor.

Seria Motorola DynaTAC a pus bazele telefoniei mobile si a dat startul unei curse care a facut, ulterior, ca noi toti sa avem astazi un telefon mobil in buzunar.

Imi amintesc de vremurile in care trebuia sa ma duc pana acasa pentru a da un telefon. Inainte sa am un mobil orice intalnire, mai ales intrun loc nou, trebuia atent planuita. Imi amintesc de situatiile ciudate in care vroiai sa suni o fata si raspundea tatal ei sau de grija constanta de a nu trezi toata familia persoanei pe care vrei sa o suni. Cuvintele „ma scuzati ca va deranjez” sau verificarea „am sunat la familia X?” erau de cele mai multe ori primele lucruri pe care le spuneai intro convorbire.

Sa traiasca, deci, telefonul mobil! La multi ani!

Sursa: The Verge

Published in smartphone

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami