Skip to content →

Raspberry Pi Zero, computerul care costa 5$

Computerele au schimbat lumea, si inca mai au multe de oferit, dar multi copii (si multi oameni in general) nu au acces la un computer, cu atat mai putin unul gandit in scopuri educationale. Pentru o mare parte a populatiei globului, accesul la un computer este inca un lux prea scump. Inovatia nu cunoaste granite si nu are nimic de-aface cu nivelul de trai, asa ca omenirea pierde astfel o mare parte din potentialul creativ pe care-l are. Totul este pe cale sa se schimbe, pentru ca noul Raspberry Pi Zero, un intreg computer cu procesor de 1ghz si 515mb ram, costa doar 5$. Si vine cu software gratuit conceput pentru a face inceputurile in programare usuare.

Spre deosebire de modelele precedente Raspberry Pi Zero nu vine cu un port Ethernet (retea) si nici cu o mufa TV BNC, dar prin intermediul unui adaptor ieftin poate fi conectat la tastatura, mouse si orice display cu intrare HDMI (inclusiv un televizor).

Pentru cei care folosim Raspberry Pi pe post de server modelul Raspberry Pi 2 model B ramane cea mai buna optiune, chiar daca are un cost mai mare (approx. 200 RON),  are un procesor mai bun, memorie mai multa, USB-uri normale si un port Ethernet.

Pentru cei care nu si-au permis niciodata un computer, Raspberry Pi Zero este ideal. N-au nevoie de mufe Ethernet, cel putin nu de la inceput. Faptul ca Pi Zero vine fara aproape nimic lipit pe placa (pana si pinii GPIO in care pot fi conectati senzori, intreruptioare, etc. trebuie lipiti manual) este tot un avantaj, s-a redus mult costul si cei care au nevoie de aceste mufe le pot lipi singuri fara sa plateasca mare lucru. In alta ordine de idei, platesti doar pentru strictul necesar si adaugi doar ce ai nevoie, iar de acest lucru pot profita guvernele si organizatiile non profit care doresc sa faca programe de informatizare.

Raspberry Pi Zero

Exista si critici la adresa Raspberry Pi Zero, primul Raspberry Pi putea fi conectat la un televizor normal, clasic, chiar si unul alb negru si avea mufe USB normale. Pi Zero are nevoie de un televizor (sau display) cu HDMI + un cablu HDMI. Pentru a-l alimenta este nevoie de un incarcator cu mufa micro-USB, pentru stocare trebuie un Micro SD Card, iar pentru a-l conecta la mouse si tastatura este nevoie de inca un adaptor. In alte cuvinte in loc de 5$ ajungi sa platesti in jur de 30$ (in Romania un kit care contine tot in afara de Micro SD Card si incarcator costa 105 RON).

Dar parerea mea este ca se vor gasi solutii pentru aceste probleme. Un incarcator de telefon cu mufa micro-USB are aproape toata lumea si un SD Card de cativa giga costa foarte putin. Pe langa asta, am un feeling ca in viitor vor fi lansate modele mult mai bune la acelasi pret. In orice caz, Raspberry Pi Zero tocmai a schimbat jocul 🙂

Published in gadget

2 Comments

  1. Foarte tare! De la Radu am aflat ce e Raspberry Pi si tot el mi-a aratat unul in realitate. Si daca tot suntem la capitolul open source si free software, cei interesati pot sa arunce o privire si la site-ul oficial Liviu Balan.

  2. Ciprian Ciprian

    Ce bine ar fi daca s-ar produce mai multe. Intotdeauna este fara stoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami