Skip to content →

Povestea Sabinei Elena NU este irelevanta

Stiu, teoretic acesta este un blog de tehnologie. In mod normal scriu despre ultimul iPhone sau Galaxy, dar astazi fac o exceptie. Stim cu totii deja despre Sabina Elena. Fata care a purtat o bentita tricolora de ziua maghiarilor de pretutindeni, ca raspuns pentru gestul similar facut de unii maghiari din liceu pe 1 Decembrie.

Sabina Elena
Sabina Elena

Povestea pe scurt: Cadrele didactice din liceul respectiv au obligat-o sa-si dea jos bentita in urma presiunilor facute de directorul unitatii de invtamant. Aparent gestul ei a fost considerat nepotrivit si exista riscul sa apara violente. Sabina a si primit, dealtfel, amenintari cu moartea de la un anume Zslot Lendvay-Simon (care in acest moment si-a sters profilul de facebook, probabil in urma sutelor de mesaje primite de la oameni suparati).

In urma uriasei atentii mediatice Ministerul Educatiei a deschis o ancheta si toata blogosfera fierbe ori de porniri nationaliste, ori de dezgust pentru atentia primita de Sabina pentru simplul fapt ca n-a fost lasata sa poarte o bentita tricolora la scoala. Pagina Sabinei are deja, in acest moment, peste 28.000 de like-uri si fata este invitata la cateva talkshow-uri.

Acum nu spun ca reactia media si a blogosferei este direct proportionala cu gravitatea intamplarii. Dar mi se pare total gresit sa spui ca evenimentele petrecute in liceul din Covasna sunt irelevante.

Din pacate ce-a patit Sabina este doar un simptom al unei probleme mult mai grave. Persecutia, sub orice forma, indiferent de cat de subtila este, tot persecutie se cheama. Poate pentru noi nu pare o problema atat de mare, dar pentru niste oameni, fie ca sunt romani sau maghiari, presiuni constante de acest gen nu pot decat sa-ti faca viata mai amara. Oricine, indiferent de etnie, ar trebui sa poata sa-si afirme identitatea. Faptul ca asta inca e o problema in secolul in care traim este foarte trist.

Poate in liceul respectiv nu se practica, in general, persecutia. Poate cadrele didactice chiar au luat aceasta masura efectiv pentru linistirea spiritelor. Poate directorul liceului n-are nimic cu nicio etnie. Dar faptul ca a luat actiune in acest sens este un semn clar ca ceva este ne-inregula acolo.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca o eleva de nationalitate si etnie romana a fost obligata sa renunte la culorile Romaniei intrun liceu roman din Romania. Si indiferent de cat de mult si-ar dori unii ca asta sa se schimbe, acel liceu va ramane, impreuna cu toata Covasna, teritoriu romanesc. Granitele unui stat nu se schimba decat pe timp de razboi.

Nu spun ca problema trebuie rezolvata prin violenta. Dar ceva trebuie facut. Cumva trebuie demarata o actiune care sa promoveze respectul reciproc intre etnii. Acum o sa-mi spuneti ca nici o campanie de awareness nu poate sa faca un maghiar extremist sa ajunga la sentimente mai bune, dar va intreb: cum credeti ca a ajuns extremist? Tot o campanie de awareness. Bineinteles, nu una oficiala si nu facuta prin canale normale. Oamenii nu se nasc cu ura in suflet, cei mai multi dintre ei sunt pur si simplu manati ca oile de organizatii care au de castigat din asta.

Exista tabere in care tineri maghiari sunt antrenati pentru a „lupta cu romanii”, exista concerte si evenimente care promoveaza sentimente xenofobe, se scriu carti pe tema asta si tot asa. In lipsa unei alte perspective cei mai slabi de IQ o iau pe singurul drum pe care-l au in fata.

Acum, fara atentie mediatica credeti ca mai deschidea Ministerul Educatiei o ancheta? Si fara o ancheta exista vreo sansa ca guvernul roman, sau vreun ONG sa ia actiune in acest sens? Eu nu cred.

Sansele sunt mici ca asemenea campanii sa fie lansate. Iar, stiind-ui pe ai nostrii sansele sunt si mai mici ca orice campanie de acest fel sa fie eficienta. Dar este un inceput. „Razboiul” asta tine de prea multa vreme si absolut nimeni n-are nimic de castigat din asta.

Poate subiectul este exagerat, dar in nici un caz irelevant. Problema asta a fost, de prea multa vreme, ignorata total in restul tarii. E timpul sa devenim mai constienti de ce se intampla in jurul nostru. Si e timpul sa facem ceva in privinta asta.

Partea buna este ca nu e mult de lucru. Nici maghiarii si nici romanii nu vor sa se certe intre ei. E mult mai usor sa fim prieteni. Cum spune si Ivo, slovac la origini: „eu am intalnit doar unguri faini”.

Published in probleme

2 Comments

 1. krossfire krossfire

  Sabina a provocat, ca orice pusti teribilist. Evident ca gestul ei a fost intampinat cu alte reactii disproportionate, ca intre pustani. Nici nationalistii lor, nici ai nostri nu sunt „relevanti” pentru situatia geopolitica reala. Situatia merita discutata, dar nu transformata in fenomen mediatic.

  • Sunt de-acord ca Sabina a provocat. Chiar daca provocarea ei a fost un raspuns la alta provocare.

   Ce nu accept este rectia conducerii scolii. In loc sa faca o ora de dirigentie prin care sa promoveze toleranta si acceptarea reciproca a tuturor entiilor au ales sa-i taie steagul de la brau.

   Legat de mediatizare. Cred ca fara mediatizare, fara discutii pe aceasta tema, problema nu se rezolva. Acum, mediatizarea actuala a fost facuta strict pentru audienta, si nu pentru promovarea respectului intre etnii. Aici e greseala.

   Tam tam e bine sa se faca. Dar nu pentru „unirea romanilor impotriva ungurilor” ci pentru lipsa de toleranta si cum putem sa imbunatatim situatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami