Skip to content →

Nikola Tesla

Am vorbit mult despre Steve Jobs pe acest blog, in particular despre abilitatea sa de a conduce oameni si de a schimba fata planetei. Dar Steve Jobs nici macar nu incepe sa se apropie de Nikola Tesla (1856 – 1943), si cei mai multi nu ne gandim la el cand ne intrebam care au fost oamenii care ne-au adus unde suntem (tehnologic vorbim).

Einstein a avut, fara indoiala, o contributie valoroasa, datorita lui intelegem universul mai bine si beneficiem de centrale nucleare. Newton a impins toata omenirea inainte prin calculele sale matematice si prin conceptul gravitatiei (chiar daca fizica cuantica il contrazice, calculele sale sunt in continuare valabile). Stephen Hawking mai are putin si ne poate arata exact cum s-a format universul, dar toate aceste genii palesc in comparatie cu Nikola Tesla.

Acest serbian misterios (si aparent cu origin romane) a inventat singur lumea moderna in care traim azi. Sistemul de curent alternativ (pe care inca il utilizam), transmisiile wireless (unde intra chiar si tehnologia celulara a telefoanelor mobile), becul fluorescent (becurile economice) si chiar transmisia wireless a energiei electrice (pe care in mod ciudat inca nu o utilizam).

Tesla avea multe probleme psihice. Era bantuit de fobii si vizualiza obiecte atat de clar incat nu le putea distinge de realitate. Initial aceasta abilitate sinestezica (intalnite in anumiti oameni si in ziua de azi) a fost un handicap, dar ulterior a invatat sa o controleze si se folosea de ea pentru a vizualiza noi concepte si inventii. Astfel Nikola Tesla nu desena diagrame, nu proiecta scheme si nu nota nici un fel de plan. Cand construia un echipament il asambla integral in mintea sa inainte de a-l pune in practica.

Toata lume a refuzat sa accepte ideile lui. In facultate profesorii il umileau cand incerca sa le explice sistemul de curent alternativ. Thomas Edison a incercat sa-l saboteze de mai multe ori pentru a-si impune propriul sistem (de curent continuu) si propriile becuri incandescente, dar in ciuda acestor eforturi Tesla s-a impus prin simplul fapt ca ideile sale chiar functionau.

Serbianul a conceput absolut tot ce se afla intr-o centrala electrica in ziua de azi. Generatorul, transformatoarele, distributia, absolut tot ce contribuie la producerea curentului electric. Prima centrala hidroelectrica a fost construita tot de el pe cascada Niagara si a devenit un standard pentru industria energetica. In ziua de azi toate centralele sunt aproape ca cea dezvoltata de Tesla. In loc de turbine hidro cele mai multe centrale au un cazan si o turbina cu aburi, iar altele au reactoare nucleare, dar de la generatorul electric si pana la consumator nu difera cu nimic fata de ce a conceput Tesla.

In ziua de azi ne bucuram cu totii de aceste sisteme pentru ca Tesla a refuzat sa profite de pe urma inventiilor sale. Patentele pentru productia de energie electrica sunt disponibile gratuit pentru toata lumea, exact cum si-a dorit inventatorul. Nici o companie nu detine aceata tehnologie. Imaginati-va cum ar fi fost ca o singura firma din toata lumea sa aiba dreptul de a construi centrale electrice? Probabil ca multi dintre noi am fi stat si acum pe intuneric.

Nikola Tesla nu s-a oprit aici. Dupa ce a electrificat intreaga lume si-a dorit ca energia electrica sa fie gratuita. Printr-un proiect finantat de J.P. Morgan trebuia initial sa transmita mesaje si imagini peste oceanul Atlantic 100% wireless (si evident, fara utilizarea satelitilor care inca nu fusesera inventati). Tesla a extins conceptul sustinand ca acest sistem nu va transmite doar informatii ci va putea sa si alimenteze diverse dispozitive wireless cu energie electrica aproape la nivel global.

Planul era ca acest sistem sa capteze energie electrica din ionosfera pamantului si sa o distribuie fara fire in toata lumea. Campul electromagnetic din ionosfera se regenereaza constant de fiecare data cand se produc fulgere. In alte cuvinte ionosfera ar putea sa ofere o sursa regenerabila si inepuizabila de energie.

Nu stim daca ideea lui Tesla ar fi functionat. J.P. Morgan i-a taiat finantarea cand a aflat ce vrea sa faca si l-a pus pe un „black list” al investitorilor americani. Ninemi nu se mai apropia de Tesla.

Inventatorul si-a petrecut ultimii ani din viata singur si uitat de lume. Se pare ca toata media a ales sa-l ignore in mod deliberat. Serbianul a fost exclus din cartile de istorie si Thomas Edison a fost creditat pentru realizarea de a ilumina planeta. Desi Edison a avut o contributie minora si tot lui ii datoram faptul ca inca folosim becuri incandescente ineficiente in loc sa folosim becuri fluorescente (economice).

Chiar si in ziua de azi incarcatoarele „wireless” de telefoane (de exemplu) folosesc un principiu rudimentare de transmitere a energiei electrice prin inductie. Telefonul trebuie, drept urmare, sa fie lipit efectiv de incarcator pentru a trage curent electric. Un concept primitiv in comparatie cu demonstratiile oferite de Tesla in timpul vietii sale in care aprindea becuri pur si simplu mutandu-le intr-o anumita zona a unei camere, fara sa aiba nici un incarcator in zona, cu atat mai putin in contact cu becul.

In mod ciudat nu experimenteaza aproape nimeni cu ideile sale in ziua de azi. Multe din patentele dezvoltate de el sunt inca tinute secret de guvernul American. Daca l-am fi intrebat pe Tesla cum vede anul 2014 ne-ar fi dat un raspuns total diferit fata de realitatea zilelor noastre. Spre sfarsitul vietii inventatorul lefter si uitat de lume declara ca „Prezentul este al vostru, dar viitorul, pentru care am muncit eu de fapt, imi apartine.”.

Speram ca a avut dreptare. Intr-un fel „previziunea” sa deja se adevereste. Din ce in ce mai multa lume stie cine a fost Nikola Tesla si din ce in ce mai multe tehnologii dezvoltate de el ajung in casele noastre (cum ar fi becurile economice care sunt impuse acum in UE ca standard, veti vedea ca nu veti mai gasi becuri incandescente prin magazine). Chiar si in industria auto se petrec revolutii. Elon Musk a denumit brand-ul de masini electrice care au inceput sa schimbe industria auto in onoarea marelui inventator. Pana la urma, chiar si acel motor electric tot de Tesla a fost conceput.

Intelegerea pe care o avea fata de curentul electric este considerata ca fiind incredibila chiar si pentru standardele din ziua de azi. Se poate spune ca Tesla a priceput cum functioneaza niste fenomene pe care omenirea inca nu le-a inteles.

Published in stiinta

One Comment

  1. Ghest Ghest

    Ai uitat sa adaugi ca era si un adept al eugeniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami