Skip to content →

LG cumpara webOS de la HP pentru Smart TV-uri

Povestea webOS-ului pare ca inca nu s-a sfarsit. Desi nimeni nu credea ca va mai fi folosit vreodata, LG tocmai a cumparat webOS de la HP.

LG webOS

Sistemul de operare dezvoltat de Palm impreuna cu o parte din echipa care a facut primul iPhone a avut o istorie plina de ghinioane. Initial Palm Pre, primul telefon pe webOS, trebuia sa fie lnsat pe cea mai mare retea din S.U.A., Verizon. Totul era stabilit si Palm Pre urma sa fie un mare succes. In ultimul moment, insa, Verizon a decis sa nu mai lanseze Palm Pre. In doar o luna Palm a trebuit sa gaseasca alt operator pentru lansare.

Din pacate Sprint a fost singurul care a acceptat. Si nu a acceptat usor. Sprint a inteles ca webOS este un sistem de operare superior si ca Palm se afla intro situatie disperata, asa ca au cerut exclusivitate. Pentru un an de zile Palm a fost fortat sa comercializeze terminale webOS doar prin Sprint. Iar Sprint era atunci o retea mica. Desi operatorul a castigat atunci multi abonati datorita exclusivitatii, Palm a avut mult de suferit. Vanzarile ar fi putut sa fie mult mai impresionante. Mai ales datorita review-urilor foarte pozitive care denumeau atunci dispozitivul Palm Pre „iPhone killer”.

In urma vanzarilor reduse (datorita exclusivitatii) Palm a inceput sa aiba dificultati financiare. HP, condus atunci de Mark Hurd a decis sa salveze Palm si sa cumpere webOS. Mark avea planuri marete pentru webOS. HP avea sa se foloseasca de flexibilitatea sistemului de operare pentru a-l utiliza nu doar pe telefoane ci si pe imprimante, tablete sau chiar laptop-uri.

Viitorul suna bine pentru webOS atunci, HP a venit cu banii pe care Palm nu i-a avut niciodata. Hardware-ul telefoanelor webOS devenea din ce in ce mai bun si mai competitiv. Cu eforturi minime de marketing tableta webOS, HP Touchpad, avea sa devina a doua cea mai vanduta tableta dupa iPad (desi distanta intre cele doua era destul de mare).

In ciuda succesului inregistrat de platforma, si in ciuda faptului ca HP a promis ca va lansa dispozitive webOS cel putin trei ani, sub conducerea unui nou CEO, Leo Apotheker, companie decide brusc, dupa 16 luni, sa „omoare” sistemul de operare.

Pana si echipa care dezvolta OS-ul a aflat din presa ca HP nu va mai produce dispozitive webOS. Vestea a venit ca o surpriza pentru toata lumea. Actiunile HP au scazut intro singura zi cu 12.5 %, iar vanzarile dispozitivelor webOS aproape ca au sistat total. Intro incercare disperata de a-si recupera din pierderi HP a vandut tabletele TouchPad cu doar 99$, mai ieftin decat pretul de productie (estimat la 150$). Tabletele s-au vandut ca painea calda, dar webOS, din acel moment, a incetat sa mai exite.

Cel mai inovator si intuitiv sistem de operare „inceta din viata” rapus de o decizie ilogica a unui om care a si fost ulterior concediat de HP.

Timp de ani de zile soarta sistemului de operare a fost incerta. HP a lansat webOS sub licenta Open Source pentru oricine doreste sa-l foloseasca, dar in ciuda capabilitatilor OS-ului nimeni nu s-a aratat interesat. Cu exceptia LG.

LG a experimentat in ultima vreme fezabilitatea unui Smart TV cu webOS. Aparent experimentele au fost un succes pentru ca LG a decis sa cumpere ce-a mai ramas din webOS de la HP. In sfarsit OS-ul are din nou un viitor. Desi toti cei care au avut un telefon webOS sunt dezamagiti ca OS-ul va fi folosit pentru televizoare, macar acum exista speranta ca sistemul nu o sa dispara in eter.

Cine stie, poate in viitor vom vedea si-un telefon. Daca LG decide sa faca unul eu promit de-acum ca reunt la iPhone. WebOS a fost, de departe, cel mai bun sistem de operare pe mobil pe care l-am folosit vreo data.

Published in stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami