Skip to content →

La multi ani Romania! Tara cu cel mai bun internet din Europa!

Pana nu demult Romania se afla pe locul patru in topul celor mai rapide conexiuni de internet din lume. Doar Corea de Sud, Japonia si Beijing ne depaseau. Intre timp in Romania s-a raspandit Romtelecom, scazand viteza medie, in timp ce alte tari si-au mai dezvoltat infrastructurile.

Romania
La multi ani Romania!

Totusi, Romania ramane tara cu cel mai bun internet din Europa, poate si din lume. In Mai 2012 Huffington Post ne clasa pe locul 9 mondial. Topul a fost realizat de Akamai si au fost luate in considerare doar tarile care au suficient de multe conexuni la internet in raport cu populatia. Asta inseamna ca nu avem doar viteze mari, ci si un procentaj mare din populatie conectat la internet.

Desi nu mai avem cele mai rapide conexiuni din Europa, avem cel mai liber internet. La noi nu se cenzureaza absolut nimic. In Germania (tara care nu ne depaseste nici ca viteza) Youtube contine mult mai putine video-uri, fiind cenzurat cam orice contine muzica pe fundal. Cand vine vorba de distributie de continut online (filme, muzica, etc.) ne clasam, conform Pando Networks, pe locul doi in lume dupa Corea de Sud.

Nu trebuie sa ne facem griji nici pentru pozitia in topul de viteza. In primul rand S.U.A. este de-abia pe locul 23 (daca nu chiar mai jos), iar viteza noastra medie urmeaza sa creasca din nou. Romtelecom a inceput in sfarsit sa distribuie conexiuni de fibra optica. Ceea ce inseamna ca intr-un an, putem din nou sa ne clasam pe locul patru.

Trebuie sa ne mandrim cu asta. Internetul in Romania nu s-a raspandit ca in alte tari. La noi n-au venit companii mari cu oferte scumpe. Nimeni nu considera ca distribuirea de internet renteza financiar intr-o tara cu o populatie atat de saraca. Acesta a fost motivul pentru care romanii n-au asteptat ca cineva sa le aduca internetul, l-am adus singuri.

Ca peste noapte, pe la inceputul anilor 2000, au aparut numeroase retele de cartier. Majoritatea din ele au fost create din pasiune si nu din dorinta de a face bani. Mai multi oameni imparteau costurile infrastructurii si ale conexiunii ca sa aiba toti internet la un pret rezonabil. Cunosc oameni care distribuiau conexiuni dial up de 3kbps, extrem de lente. Dar aveau internet.

In timp retelele de cartier au evoluat. Unele s-au transformat in afaceri si au putut sa ofere viteze foarte mari pentru un pret foarte scazut. O parte din ele supravietuiesc si in ziua de azi si inca ofera servicii foarte bune.

Retelele de cartier au aratat ca ne dorim internet. Si nu oricum, foarte rapid si foarte stabil. Cand RDS a vrut sa intre pe acest segment n-a avut de-ales decat sa ofere conexiuni cel putin la fel de bune ca cele oferite de retelele de cartier. Si cel putin la fel de ieftine.

Asa am ajuns sa avem un internet rapid la cele mai mici costuri din Europa. L-am creat prin propriile noastre puteri si l-am tinut asa.

Cand vine vorba de libertate, romanii nu s-au lasat calcati in picioare. La orice semn de impunere a cenzurii am reactionat instant. Majoritatea chiar pe internet, iar unii si in strada.

Avem multe motive sa fim mandrii ca suntem romani. Internetul este doar unul dintre ele. La multi ani Romania!

By the way, parada militara a fost spectaculosa anul acesta. Costin de la refresh.ro are poze!

Published in internet

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami