Skip to content →

Includerea accesului privat si necenzurat la Internet ca drept fundamental in Constitutie

Sunt mai multe puncte de vedere din care trebuie sa privim aceasta idee. La prima vedere poate sa para o inutilitate, sau in cel mai bun caz un vis nebun. Voi trata cat mai multe puncte de vedere, plecand de la beneficii (economice si sociale) si ajungand pana la fezabilitatea unui asemenea proiect (spoiler, e fezabil).

img-0087-foto-cristi-vatavu-hunedoreanul-2

Sursa imagine gandul.ro

De ce am face asta?

Inainte sa ne limitam imaginand-une ca asa ceva nu e posibil, haideti sa ne gandim daca sau la ce-ar fi bun accesul garantat la o conexiune de Internet. Este fals faptul ca o idee nu are valoare daca nu poate fi (inca) aplicata. Istoria a demonstrat de nenumarate ori ca oamenii de peste tot (inclusiv romanii) pot produce inovatie care sa permita adoptarea unei tehnologii la scara larga. Au fost depasite provocari mult mai mari decat includerea unei conexiuni la internet in beneficii sociale, cu mult mai putine resurse decat cele de care dispune Romania acum.

Motive economice: Educatie, unelte si piete de desfacere pentru economia Romaneasca

Beneficiile ar fi imense. Stim cu totii ca avem o problema cu educatia. Manualele sunt proaste si universitatile sunt pline de profesori care au ca obiectiv profesional pastrarea catedrei, nu evolutia pozitiva a studentilor. Si mai rau este ca multi romani nu au acces nici macar la acest nivel de educatie.

Impactul Internetului in comunitati sarace este profund pentru ca le ofera oamenilor acces la comunicare ieftina, ecosisteme, momentan doar software, cu piete de desfacere imense  (App Store, Google Play, Steam, etc.) si absolut toate uneltele si materialele educative necesare pentru a crea un produs competitiv disponibile complet gratuit.

Beneficiile nu se opresc doar la cei care isi doresc sa devina programatori (si chiar daca s-ar opri acolo tot ar merita): gratuit exista informatii si materiale educative despre cam orice. Si piete de desfacere pentru cam orice. Daca produsul nu este software, atunci poate fi comercializat pe OLX, Okazii, Mercador, sau de ce nu, eBay, AliExpress, Amazon, si asa mai departe.

Un nou tip de serviciu online ofera (chiar daca momentan doar pentru anumite orase) posibilitatea de a castiga bani folosindu-te de propriile mijloace. Cu Airbnb iti poti transforma un dormitor in camera he hotel si poti castiga bani din asta, cu Uber poti sa-ti folosesti masina pentru a castiga bani din transport persoane. Si poti face asta cand vrei tu, fara un orar fix sau o cota (alta decat cea pe care ti-o impui).

Normal ca Uber n-o sa ajute foarte mult comunitatile sarace din Romania, dar genul acesta de servicii vor deveni din ce in ce mai raspandite, aparitia unor servicii prin intermediul carora pot castiga venituri si oameni din comunitatile sarace este inevitabila. Iar o piata in care fiecare cetatean are acces garantat la Internet este ideala pentru asa ceva. Nici nu trebuie sa asteptam aceste servicii de afara, Uber reuseste sa fie cea mai mare companie de transport din lume cu o mana de angajati pentru ca foloseste unelte software care le permit sa dezvolte o functionalitate complexa cu putini oameni. Avem acces la aceleasi tehnologii, sunt gratuit disponibile pe Internet.

Niciodata in istoria omenirii nu a fost atat de usor sa incepi sa dezvolti ceva la scara globala cu atat de putin. Si Romania merita o sansa in aceasta noua economie, care inevitabil va deveni principala economie a lumii.

Motive sociale: Posibilitatea de a informa si consulta rapid societatea civila in intregimea ei

Cu totii suntem de parere ca vocea fiecaruia trebuie ascultata. Dar cu totii stim ca un Guvern, un Parlament sau un Presedinte nu poate asculta 19 milioane de voci. Dar cu siguranta ca pot consulta un sondaj sau o petitie semnata de milioane de oameni.

Nici cu presa nu stam foarte bine. Evenimentele din ultimii ani ne-au aratat clar ca aproape toate televiziunile aleg sa contorsioneze adevarul si sa ascunda o parte din el. Cateva mint pur si simplu fara nici o baza in realitate. Pot face asta pentru ca au o licenta de emisie si nimeni nu-i poate contrazice decat pe terenul lor si conform termenilor impusi de ei.

Internetul schimba asta. In online nimeni nu-ti poate inchide gura. Fie ca ai dreptate sau nu. O platforma oficiala in care cetatenii sa-si poata exprima opiniile ar forta clasa politica sa lucreze si la educatie. Din moment ce oricine poate vorbi trebuie sa ne asiguram ca oamenii sunt suficient de bine informati pentru a nu fi usor de mintit.

Educarea populatiei in mai multe privinte se poate face liber, fara a fi fortata, punand pur si simplu la dispozitie informatiile pe care statul le crede importante si generand dezbateri utile care sa ajute oamenii sa se educe singuri. Ar fi greu sa concepi un model prin care cu totii sa invatam la fel. E mult mai usor sa faci informatia disponibila (impreuna cu accesul liber la orice alta informatie) si sa inveti oamenii sa invete (ceea ce aproape orice om poate daca este indrumat asa cum are el individual nevoie sa fie indrumat, iarasi, un lucru posibil pe Internet).

Fezabilitate: Romania poate financiar sa includa in programe sociale accesul la Internet

Internetul nu mai este scump. O conexiune poate sa ajunga la un pret infim. Romania nu trebuie sa-si asume asigurarea accesului la Internet oricui, sau cel putin nu poate acum. Trebuie sa-si asume asigurarea unei conexiuni la Internet celor care nu si-o permit. Restul oricum avem deja.

Romania nu trebuie sa asigure o conexiune individuala oricum, o singura conexiune poate acoperi un sat intreg. Si nu trebuie sa fie de 1000mbps, ajung si 100mbps pana cand ne permitem mai mult.

Statul nu trebuie sa doteze cu tehnica de calcul scumpa toata Romania, trebuie sa ofere printr-un program social smartphone-uri ieftine. Se gasesc in magazin telefoane cu wifi capabile sa acceseze Internetul cu mai putin de 200 RON. Daca statul ar avea putina initiativa ar putea obtine mai ieftin unitati mai bune, inscriptionate cu insemnele Romaniei (in locul unui logo de companie).

In alte cuvinte nu trebuie sa spargem pusculita achizitionand calculatoare care vor aduna praful si nici nu trebuie sa cream o infrastructura scumpa. Trebuie doar sa obtinem ieftin dispozitive care se pot conecta la Internet prin WIFI si sa instalam cate o conexiune (distribuita prin WIFI) in fiecare comunitate. Nici n-ar functiona altfel, daca Internetul social ar fi la fel de bun ca cel platit ar incerca toata lumea sa pacaleasca sistemul pentru a obtine aceasta conexiune.

Tehnic este posibil ca un dispozitiv sa fie recunoscut automat de un router si sa-i fie acordat acces la Internet. In alte cuvinte statul isi poate configura retelele sociale sa accepte doar terminale sociale. Iar obtinerea unui terminal social trebuie conditionata de o situatie materiala precara.

Mai ramane o problem: oare vor accepta oamenii? Ce sa accepte? Smartphone-uri gratuite cu Internet moca? Normal ca vor accepta.

Oare vor realiza ce beneficii primesc? La inceput nu, dar incetul cu incetul din ce in ce mai multi o sa inteleaga la ce e bun si cum se pot ridica singuri din saracie. Oamenii saraci din provincie nu sunt nici lenesi, nici prosti. Fie ca vor intelege explicatiile statului, fie ca vor intelege de la un vecin care deja foloseste, vor intelege intr-un final la ce e bun Internetul.

Poate parea ridicol sa ne dorim conexiuni la Internet inainte de canalizare, dar e mai ieftin si poate contribui la cresterea economica a unei comunitati suficient incat sa fie ulterior si bani de canalizare. Cu „strategia” actuala comunitatile locale oricum nu au canalizare si nu pare ca multe vor avea in curand.

Deci merita si se poate

Educatia inseamna crestere economica si imbunatatiri enorme in plan social. Interneul este astazi, fara discutie, cea mai importanta unealta in procesul de educatie. Tarile care garanteaza accesul la Internet au, fara discutie, un avantaj. Eu cred ca Romania ar trebui sa aiba acelasi avantaj, mai ales ca poate. Trebuie sa ne scoatem din cap ideea ca nu putem, suntem oameni ca toti oamenii. In curand ne va demonstra Africa faptul ca nu conteaza de unde pleci, ci cat de determinat esti, acolo deja potentialul tehnologiei de a elimina saracia devine evident.

Published in internet

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami