Skip to content →

In curand vom putea calatori pe Luna platind „doar” 1.5 miliarde de dolari

Nici un om nu a mai aterizat pe Luna de la ultima misiune Apolo 17 din 1972. Multi se intreaba de ce, unii chiar sustin ca misiunile pe Luna au fost false, dar adevaratul motiv este financiar. La NASA o calatorie pe Luna costa 18 miliarde de dolari, iar tot programul costa in jur de 110 miliarde de dolari. Majoritatea tarilor nu-si permit sa cheltuiasca atatia bani, si nici nu gasesc vreun motiv sa o faca. Produsul intern brut al Romaniei in 2013, de exemplu, este estimat pe la 140 miliarde de euro.

Pamantul vazut de pe Luna
Pamantul vazut de pe Luna

Compania Golden Spike planuieste sa ofere un program spatial mult mai ieftin. Dupa un cost initial de 7-8 miliarde de dolari Golden Spike estimeaza ca fiecare calatorie pe Luna va costa in jur de 1.5 miliarde de dolari pentru doua persoane.

Suna tot incredibil de scump, dar deja la 1.5 miliarde exista oameni care isi pot permite sa acizitioneze un asemenea sejur. Bineinteles ca nu sunt foarte multi, probabil ca pot fi numarati pe degetele de la o mana, dar programul spatial privat poate fi extrem de avantajos pentru tarile care pana acum n-au putut sa-si permita calatorii pe Luna.

La asemenea costuri pana si Romania va putea sa trimita oameni pe Luna. Asta bineinteles daca reuseste sa cheltuiasca mai putin pe autostrazi de proasta calitate.

Initiativa poate revitaliza explorarea spatiala. Costurile au continuat sa fie enorme pentru ca din 1972 si pana acum nu s-au facut mari progrese in acest domeniu. Orice progres necesita o investitie si pana acum nimeni n-a dorit (sau n-a putut) sa investeasca in acest domeniu. Omenirea a mai trimis sonde spatiale si robotei pe alte planete (Curiousity pe Marte, sau Deep Space 1), dar astronauti n-au mai fost trimisi mai departe de orbita pamantului.

Odata cu un program spatial mai ieftin, si mai ales din sectorul privat, care nu apartine unui anumit guvern, putem sa ne asteptam in sfarsit la progrese semnificative.

Golden Spike planuieste sa execute programul in doua faze, in prima vor trimite, cu doua rachete, un „lunar lander” si un vehicul in orbita Lunii, iar ulterior vor trimite astronauti care vor ateriza cu ele.

Inca nu se stie clar cand va fi disponibil programul. Dar daca nu mai aveti rabdare, si aveti la dispozitie 100 de milioane de dolari (un fleac in comparatie cu 1.5 miliarde) puteti sa va inscrieti in programul Deep Space Expedition al companiei Space Adventures. Nu veti ateriza pe Luna dar macar veti face o orbita completa in jurul ei.

Incepe sa existe o competitie in domeniul privat in privinta explorarii spatiale. Ceea ce nu poate fi decat un lucru bun, cine stie, poate in cateva zeci de ani, o sa ne permitem si noi sa mergem macar pana in orbita pamantului fara sa castigam la loto… de mai multe ori.

Sursa: discovery.com

Published in stiinta

2 Comments

  1. Havrince Daniel Havrince Daniel

    Si am garantia ca mai ajung si inapoi?

    • Nu stiu ce sa zic :)) probabil ca va fi relativ sigur, un accident pentru NASA este grav, dar agentia merge mai departe. Pentru o companie privata in schimb, un accident inseamna faliment.

      As intui ca in materie de siguranta o sa fie foarte atenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami