Skip to content →

Hei Google! Unde-i update-ul la Android 4.4 pentru Nexus 4?

Acum aproape 20 de zile Google a lansat smartphone-ul Nexus 5 care vine direct cu Android 4.4 Kitkat. Toti posesorii de terminale Nexus mai vechi (cum ar fi Nexus 4 sau Galaxy Nexus) se asteptau sa primeasca imediat si ei update-ul de soft. Pana la urma cu asta se lauda brand-ul „Nexus”. Update-uri rapide si inaintea tuturor celorlalte dispozitive Android.

nexus-4-android-4-4-unde

Dar asta nu s-a intamplat. Intr-o declaratie vaga Google a anuntat atunci ca Nexus 4 va primi update-ul „in saptamanile urmatoare”, iar Galaxy Nexus (modelul anterior) nu il va primi deloc. Declaratia a surprins foarte mult pentru ca Google se lauda ca Android 4.4 va folosi mai putina memorie si va rula mai bine decat Android 4.3 (disponibil pe Galaxy Nexus). In aceste conditii nimeni nu-si imagina ca un telefon care deja ruleaza o versiune mai putin optimizata nu va putea sa ruleze 4.4.

Dezamagirea posesorilor de Galaxy Nexus a fost destul de mare, terminalul nu este vechi deloc. In contrast, un iPhone 4 (telefon mult mai vechi) a primit de la Apple update-ul de IOS 7 si, cel mai probabil, va primi si update-ul la IOS 8.

Dar problemele nu se opresc aici. Posesorii de Nexus 4 au fost lasati si ei cu ochii in soare. Google nu a oferit o data clara in care acestia vor primi update-ul. Am aflat doar ca Nexus 4 nu va beneficia de toate facilitatile software care vin pe Nexus 5. Pana nu demult fanii Android radeau de fanii Apple pentru ca Apple nu oferea Siri (si alte facilitati software) modelelor mai vechi de iPhone, desi tehnic vorbind nu exista nici un impediment hardware care ar fi putut sa impiedice acele telefoane vechi sa ruleze noile facilitati.

Acum se pare ca roata s-a intors. Google nu numai ca restrictioneaza facilitati software modelelor mai vechi, in cazul Galaxy Nexus absolut tot update-ul a fost restrictionat. Bineinteles ca se poate instala Android 4.4 pe un Galaxy Nexus printr-un mod Cyanogen. Dar este un update neoficial, probabil inca plin de bug-uri. E bine ca exista posibilitatea, dar in nici un caz nu e ca „the real thing”.

Sa revenim la tema articolului. Chiar ieri o parte din posesorii de Nexus 4 au inceput sa raporteze ca au primit, in sfarsit, update-ul la Android 4.4. Dar, in mod ciudat, majoritatea terminalelor inca nu au primit nimic. Supararea nu vine neaparat din faptul ca update-ul inca n-a ajuns la toata lumea, ci din faptul ca habar n-avem cand o sa ajunga si la restul. Google nu a anuntat absolut nimic. In continuare pe site-ul Google pentru Android 4.4 sta jos scris, negru pe alb, ca sistemul de operare este „disponibil doar pe Nexus 5” desi o parte din tabletele Nexus 7 si smartphone-urile Nexus 4 il au deja.

Google nu pare capabil nici sa lanseze un update si nici sa comunice cu posesorii dispozitivelor sale. Inteleg ca poate nu este posibil ca update-ul sa fie lansat simultan pentru toata lumea (desi Apple o face de cativa ani fara probleme), dar mi se pare inadmisibil sa fim tinuti in intuneric (detin si eu un Nexus 4).

Nu inteleg de ce e asa de greu sa anunti cand vei lansa un update. Daca Google nu e sigur ca poate livra ar trebui sa-si ia pur si simplu o marja de eroare si sa anunte update-ul atunci cand il poate impinge catre toata lumea.

Da, sunt super ofticat ca unii l-au primit si eu nu 🙂

Acum, pentru ca Android este un sistem de operare mult mai deschis decat IOS, Windows Phone sau orice altceva, exista o modalitate de instalare pentru cei care nu mai au rabdare. E foarte simplu si, la final, ar trebui sa aveti varianta oficiala de Android 4.4 exact ca si cum ar fi fost update-ul trimis de Google. Dar nu stiu daca va recomand sa faceti asta. Teoretic dispozitivul ar trebui sa fie root-at inainte, ceea ce teoretic inseamna ca pierde garantia si, fiind un update neoficial, oricand, in timpul instalarii, ceva poate sa mearga prost, iar cu garantia pierduta ori il repari singur, ori il arunci la gunoi. Prefer sa astept update-ul oficial, iar daca se va inatampla sa crape pot sa-l duc frumos in service.

Plus, articolul nu specifica destul de clar ce inseamna „official version”.

Published in android

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami