Skip to content →

Firefox OS – un nou sistem de operare pentru smartphone-uri de la Mozilla

Cand Mozilla a venit cu un video de concept pentru un smartphone nimeni nu credea c-o sa ajunga prea departe. Chiar daca probabil telefonul intitulat „Mozilla Seabird” nu va fi produs niciodata, sistemul sau de operare, Firefox OS, a ajuns deja in varianta Alpha.

Firefox OS

„Inovatia” din Firefox OS consta in faptul ca, pentru a crea aplicatii care ruleaza pe el, pot fi folosite limbajele de programare web. Ceea ce inseamna ca va fi un sistem foarte deschis si 75% din aplicatiile de pe Android pot fi convertite usor in aplicatii de Firefox OS.

Am spus „inovatia” cu ghilimele pentru ca Mozilla nu sunt primii care s-au gandit la asta. Unul din cei mai mari competitori ai iPhone-ului de acum cativa ani, Palm, a lansat in 2009 webOS impreuna cu linia de telefoane Palm Pre. Sistemul de operare de la Palm functiona pe exact acelasi principiu cu care se lauda Mozilla acum: posibilitatea de a crea aplicatii cu limbaje web.

Din pacate Palm a dat faliment intre timp si webOS (cumparat ulterior de HP care n-a facut nimic cu el) a devenit open source.

Mozilla a scos deja un demo (utilizabil doar ca addon al browserului Firefox) cu care puteti sa experimentati. Simularea e foarte interesanta, se poate folosi de imaginile pe care le ai in calculator si, din cand in cand, raspunde si la sms-uri 🙂

Firefox OS Demo
Firefox OS Demo

 

 

Published in smartphone

2 Comments

  1. Deja e prea mult. Ajung cele 2 mari sisteme de operare care exista deja si care au succes. Nu cred ca o sa ajunga mult mai departe de atat sau cel mult pana la faliment pentru ca eu sincer nu as renunta la sistemul Android nici in ruptul capului si la fel gandesc cred si utilizatorii de iOS. Eventual OS-ul acesta sa fie implementat pe telefoane low end si low cost, alt viitor nu ii prevad, fiind deja multe alte sisteme de operare pe piata.

    • Exact. Mai ales ca daca vrea cineva un OS open compatibil cu web-ul pot descarca deja webOS.

      Trist e ca nu Mozilla va da faliment ci compania care o sa parieze pe OS-ul lor si-o sa produca hardware.

      Dar vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami