Skip to content →

Facebook a lansat Graph Search! Acum poti sa afli un numar sinistru de detalii despre prietenii tai si nu numai.

Stim demult de Graph Search. Initial a fost un API pe care puteau sa-l foloseasca doar dezvoltatorii de aplicatii si acum a inceput sa devina disponibil si pentru publicul larg.

Mark Zuckerberg - Graph Search
Mark Zuckerberg – Graph Search

Cu o simpla cautare, scrisa empiric, fara a avea nevoie de cunostinte suplimentare, poti sa afli cam orice despre oricine. Poti sa afli in cate poze este tag-uit un prieten de-al tau impreuna cu alt prieten, sau pur si simplu, impreuna cu persoane de sex feminin care au status-ul relatiei „single”.

Poti sa afli cati angajati ai unei companii sunt fani ai unui joc pe calculator, sau, mai bine, cati au fost tag-uiti in pozele postate de un club. Am facut si eu o cautare simpla, in care am incercat sa nu divulg informatii sensibile despre persoanele care apar in cautare. A fost foarte greu. Orice cautare faceam gaseam ceva ce nu putea fi postat public pe blog. Nu ca informatia n-ar fi oricum (din acest moment) publica, ci pur si simplu de bun simt.

Singurul lucru nevinovat pe care am reusit sa-l caut a fost „Cate persoane joaca World of Warcraft si studiaza la Universitatea Politehnica Bucuresti”:

Facebook Graph Search

Graph Search-ul este o unealta incredibila. Baza de date de informatii in care cauta era publica oricum, dar corelarile pe care noua unealta facebook poate sa le faca transforma aceste informatii publice in ceva mult mai valoros. Si mult mai periculos.

O fata geloasa din fire poate acum sa alfe cu cate alte fete a vorbit prietenul ei pe Facebook. Un angajator paranoic poate sa afle cate like-uri a dat un angajat (si in consecinta, cat a frecat-o), parintii tai pot sa afle cat de des mergi in club si tot asa.

Toate aceste lucruri puteau fi aflate si inainte. Dar trebuie efectiv sa urmaresti acea persoana tot timpul. Efortul de a corela Graph Search-ul facut de mine mai devreme (cu World of Warcraft) ar fi fost titanic. Acum poti sa ai acces la aceste informatii instant.

Eu nu sunt foarte speriat. In general imi asum tot ce fac si daca nu vreau ca tot globul pamantesc sa stie ceva despre mine nu postez pe Facebook. Dar nu toata lumea este asa 🙂 si nu toata lumea intelege exact cat de publice sunt informatiile pe care le trimit catre Facebook.

Din pacate n-avem ce sa facem in legatura cu activitatea din trecut. Decat sa ne stergem conturile si nici atunci nu sunt sigur ca nu mai figuram pe nici o interogare Graph Search. Dar macar de-acum in colo trebuie sa fim muuult mai atenti.

Multi o sa se planga de treaba asta, dar cred ca era inevitabil. Traim intr-o lume digitala, permanent conectata si trebuie sa ne obisnuim cu ideea asta. Graph Search este o unealta incredibila si va deveni un serviciu din ce in ce mai capabil.

Lumea se schimba. Rapid.

Graph Search va fii disponbil pentru toata lumea la un moment dat, dar daca il vreti mai devreme, va puteti inscrie aici.

Afli foarte usor cand profilul tau a primit update-ul la Graph Search, dupa cum puteti vedea in screenshot-ul de mai sus, notificarile se muta in partea stanga si toata partea dreapta devina un mare camp de cautare.

Published in internet

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami