Skip to content →

E oficial! Butonul de „Start” se intoarce in Windows 8, dar fara meniul clasic.

Oricine a incercat Windows 8 stie cat de ciudata este noua interfata. Utilizatorii mai putin experimentati (si chiar si cei avansati) au avut tot felul de probleme cu faptul ca Windows 8 are o interfata total noua (numita Metro) care apare in locul clasicului meniu „Start” si este incompatibila cu aplicatiile vechi.

Windows 8 Start
Butonul de ‘Start” – Sursa: theverge.com

Ca haosul sa fie si mai mare, Windows 8 porneste implicit in Metro. Chiar daca reusesti sa ajungi in desktop-ul vechi, este foarte usor sa nimeresi, din greseala, inapoi in noua interfata (defapt nici nu prea ai cum s-o eviti).

Zvonuri despre intoarcerea butonului de „Start” in windows circulau de foarte multa vreme, dar acum in sfarsit Microsoft vorbeste oficial despre asta in cadrul unor discutii legate de viitorul update: Windows 8.1.

Jensen Harris, director al echipei de windows user experience, explica de ce compania din Redmond doreste sa aduca butnoul de Start inapoi:

„One of the things we realised right after we shipped Windows 8, was that the start tip was the only place in our entire ecosystem in which we had something that takes you back to the Start Screen that didn’t look like a Windows logo”

Motivul invocat de Jensen nu este cel mai convingator, dar face parte din problemele cauzate de noua interfata. Utilizatorii foloseau logo-ul Windows ca pe un reper de referinta. Butonul de „Start” a fost o componenta esentiala care a definit sistemul de operare de la introducerea sa in Windows 95.

Pe langa modificarea cosmetica a butonului utilizatorii de Windows 8.1 vor beneficia si de posibilitatea de a seta calculatorul sa porneasca direct in Desktop Mode, eliminand trecerea prin Metro. Din pacate interfata va continua sa existe si sa apara la fiecare apasare a butonului de „Start”, dar va putea sa fie afisata intr-o fereastra, in cadrul interfetei clasice. Asta inseamna ca va fi posibil sa nu parasesti interfata desktop niciodata (exact cum era inainte).

Din pacate meniul de „Start” ramane pierdut. In locul lui va exista posibilitatea ca la apasarea butonului de „Start” sa se deschida interfata Metro direct in ecranul de aplicatii. In acest mod comportamentul interfetei va fi mult mai asemanator cu Windows-ul clasic.

Aparent Microsoft introduce aceste setari pentru mediul corporate, dar cred ca cel mai tare se vor bucura utilizatorii obisnuiti. Din pacate Metro va continua sa existe in Windows 8.1 si va fi, probabil, o componenta de baza a urmatorului Windows.

Personal as fi preferat ca Metro sa poata fi dezactivat complet. Pana la urma, noua interfata este potrivita doar pentru ecrane touchscreen si  functioneaza foarte contra intuitiv pe calculatoare normale (cu mouse-ul este mult mai greu de manipulat). Din moment ce PC-urile cu touchscreen sunt inca foarte rare nu vad de ce trebuie sa ne lovim de interfata creata special pentru ele.

Desi Microsoft pariaza puternic pe sisteme desktop cu touchscreen nu cred ca vor fi adoptate pe scara larga niciodata. Ideea este pur si simplu impractica. Imaginati-va cum ar fi sa stati cu mana intinsa la 90° timp de jumatate de ora sau mai mult.

Published in microsoft stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami