Skip to content →

Daphne Bavelier – Cum reactioneaza creierul la jocuri pe calculator

Daphne Bavelier studiaza cum se adapteaza creierul in urma unei experiente, fie ca este vorba de experiente naturale sau antrenate. Intr-o conferinta TED recenta Daphne explica ce efect au jocurile de actiune pe calculator asupra mintii.

Daphne Bavelier la TED
Daphne Bavelier la TED

Multi oameni cred ca jucatul pe calculator nu face nimic decat sa-ti strice ochii si sa-ti piarda vremea. Rezultatele epretimentelor facute de Daphne Bavelier contrazic aceste prejudecati.

Evident ca statul in fata calculatorului n-are cum sa fie bun pentru ochi. Si nici pentru sanatate. Dar aparent oamenii care petrec in jur de 15 ore pe saptamana jucanduse jocuri de actiune vad mai bine decat oamenii care nu se joaca. Ochiul unui gamer nu este fizic mai bun, dar creierul stie sa distinga forme mai mici chiar si cand acestea sunt intr-o imagine aglomerata.

Pe langa asta oamenii care se joaca sunt mult mai buni la „multitasking”. Jocurile iti dezvolta abilitatea de a avea atentie distributiva si iti antreneaza  zone ale creierului care te ajuta sa te concentrezi mai usor.

Bineinteles ca nu toate jocurile au aceleasi efecte, unele ajuta mai mult, altele mai putin (sau deloc). Daphne Bavelier spune ca jocurile educative din acest moment nu sunt suficient de distractive, iar jocurile normale nu au toate efectele benefice pe care ar trebui sa le aiba. Cumva trebuie gasita o cale de mijloc, dar concluzia e clara: Jucatul pe calculator, fara excese, este foarte benefic.

Pe langa acest studiu exita multe altele care demonstreaza ca gaming-ul ajuta la eliberare de stres, eliminarea depresiei sau chiar prelungirea vietii (despre cei 10 ani de viata in plus oferiti de jocuri vorbeste in alta conferinta Jane McGonigal).

Va recomand sa urmariti intreaga conferinta sustinuta de Daphne Bavelier.

Published in stiinta

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami