Skip to content →

Cum sta treaba cu Netflix in Romania

Netflix s-a lansat in Romania pe 6 Ianuarie 2016 si este un serviciu online de filme si seriale. Dar momentan exista o oarecare confuzie vizavi de continutul existent pentru Romania si cum va evolua in viitor.

Netflix and Chill

Confuzia vine din faptul ca nu este ceea ce ne asteptam. Cu totii credeam ca Netflix va fi serviciul care ne convinge sa nu mai piratam, dar selectia de filme si seriale este inca mult prea mica si inca nu exista subtitrari in limba Romana. In alte cuvinte, pentru multi oameni torrentele si site-urile pirat raman inca singura optiune.

Continutul nu e rau, daca nu esti un cinefil obsedat care nu rateaza nimic vei gasi suficiente filme si seriale bune pe care nu le-ai vazut, dar sunt sanse mari sa nu-ti gasesti serialul favorit. Sunt sanse si mai mari ca ultimele episoade din acel serial, daca exista, sa nu fie inca pe Netflix.

Atunci la ce e bun?

Netflix ofera continut in HD pe orice dispozitiv, in alte cuvinte poti sa te uiti si de pe smartphone sau tableta, fiecare abonament are un numar maxim de dispozitive care pot urmari simultan continut de pe mai multe dispozitive diferite (Netflix se refera la dispozitive ca „Screens”, diferenta dintre abonamente fiind facute de numarul de „Screens”, adica dispozitive, care pot urmari continut simultan).

Pot exista mai multe profile intr-un singur cont, adica Netflix este conceput sa fie folosit de mai multi oameni prin intermediul unui singur cont. Pentru fiecare profil in parte se formeaza recomandari de continut si Netflix tine minte unde ai ramas cand intrerupi vizionarea. O problema cu site-urile pirat era ca puteai sa uiti ce episoade ai vazut dintr-un serial anume si trebuia sa intri pe site-uri care ofereau un „episode guide”. Nu doar ca Netflix retine tot progresul pe care il faci cand urmaresti un film sau un serial, dar ofera si descrieri scurte la fel ca un „episode guide”. Toate convenient disponibile in interfata site-ului si customizate individual pentru fiecare profil.

Continutul se va extinde, dupa ce am activat luna gratuita de Netflix am crezut ca nu stiu eu cum sa accesez tot continutul (fiind putin) asa ca am vorbit la Customer Support, aparent Netflix lucreaza la asta si au de gand sa extinda oferta. Se negociaza licente pentru ca asta e singurul lucru care impiedica mai mult continut sa ajunga si la noi. Undeva in jurul a 40 productii Netflix si un numar de alte seriale si filme (care nu mi-a fost comunicat) urmeaza sa fie adaugate in decursul anului 2016.

O imagine cu o parte din oferta, ce-a incapt un ecran ca sa va faceti o idee:

netflix_chill

Cred ca despre asta e vorba cu Netflix:

Nu este platforma pe care mergi sa urmaresti serialul tau favorit, ci locul in care te duci ca sa vezi ceva nou (cel putin pentru tine). Da selectia este mica acum, dar eu personal nici n-o sa apuc sa termin tot ce n-am vazut si ma intereseaza pana cand apare continut nou. Si nici nu ma uit la seriale si filme constant. In timp pasul cu care Netflix va adauga continut nou va fi suficient ca sa-mi satisfaca nevoie de a urmari seriale 🙂 si voi putea sa descopar multe filme si seriale pe care le-am ratat. Ceea ce pentru mine si multi oameni este bine, pentru ca nu posibilitatea de a descarca un serial imi lipsea ci o interfata in care sa pot explora mai multe titluri usor. Iar Netflix fix asta este.

Romania nu are mai putine titluri ca alte tari si nici filme mai proaste, din contra, Lord of the Rings de exemplu este disponibil la noi, dar nu si in SUA.

Mai mult, cred ca toate companiile care detin licente si nu vor inca sa-si publice continutul pe Netflix isi vor reconsidera strategia daca Netflix va avea un numar mare de abonati. La EUR7.99 pentru un ecran (dispozitiv), EUR9.99 pentru doua (rezolutie 1080p) sau EUR11.99 pentru 4 ecrane + Super HD (rezolutie 4k) este la fel de ieftin ca un abonament la cablu TV, iar intr-o luna de cablu TV greu poti sa vezi atata continut de calitate, si in nici un caz nu-l vezi cand vrei.

Din punctul meu de vedere cablul TV este mort, e doar o chestiune de timp. Modelul TV a fost adoptat pentru ca era cel mai bun posibil. E aiurea sa astepti ora la care incepe programul tau favorit, dar nu aveam alternative. Acum avem, iar continutul va veni in timp.

Plus, cand vine vorba de filme, peste 50% sunt produse dupa 2010 si absolut nici unul inainte de 1990.

Oricine poate beneficia de o luna gratuita, plata se efectueaza la sfarsitul lunii gratuite, iar pana in acel moment nu veti plati nimic si poate fi anulat oricand.

Daca va mananca undeva puteti incerca un serviciu ca Smartflix pentru a accesa continutul disponibil pe toate tarile. Smartflix este gratuit temporar si poate pacali Netflix sa creada ca vizionezi din alta tara. Din moment ce licentele forteaza Netflix sa afiseze continut personalizat pentru tari, in momentul in care Smartflix (sau orice alt serviciu similar, ori VPN sau Proxy) te „plaseaza online” in alta tara, vei putea sa urmaresti continutul disponibil acolo.

Exista un risc, cei de la Netflix stiu ca putem sa facem asta, asa ca dezvolta constant modalitati de a identifica utilizatorii care folosesc asemenea aplicatii (si nu calatoresc in realitate). Nu sunt baieti rai si te-ar lasa sa te uiti la toate filmele din toate tarile, dar au probleme daca nu demonstreaza companiilor care detin licentele pentru continut ca fac tot ce pot pentru a stopa aceste practici. Deci folositi pe propria raspundere. Daca va prind cei de la Netflix n-o sa trimita trupele anti tero dupa voi, dar e posibil sa va blocheze accesul la cont temporar sau permanent.

Published in film internet

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami