Skip to content →

Cum sa te protejezi pe Facebook

Profilul de Facebook contine absolut tot ce-ai postat vreodata. Daca in acest moment nu pare foarte important, gandeste-te ce o sa insemne peste 10 ani. Si daca nu-ti pasa ce-o sa fie peste 10 ani, gandeste-te cum te pot afecta informatiile pe care le oferi chiar acum pe Facebook.

Facebook Siguranta
Sursa foto: ibtimes.com

Am auzit de multe ori oameni care se plang ca Facebook le-a distrus viata. Oameni care si-au inselat nevestele si au postat imagini, oameni care au spus ca sunt bolnavi ca sa lipseasca de la servici dupa care s-au tag-uit in parc si tot felul de situatii idioate.

Sa incepem cu preventia

E usor sa dai vina pe Facebook dar adevarul este ca reteaua sociala doar iti ofera posibilitatea sa faci o prostie. Nu te pune nimeni, de exemplu, sa postezi ca tocmai ti-ai luat un calculator de 100 de milioane si, pe langa asta, sa spui ca pleci doua saptamani in vacanta si nu stii cu cine sa lasi pisica. Un hot nu poate decat sa traga concluzia ca, pentru el, craciunul va veni mai repede anul acesta.

Cand pleci undeva e bine sa anunti atunci cand te intorci si sa nu creezi impresia ca nu va fi nimeni acasa. Hotii au invatat sa foloseasca Facbook, politia nu.

Daca vrei sa inseli sau sa-ti minti seful si patesti ceva, o meriti. Stilul de viata iti face probleme, nu reteaua sociala. Este mult mai simplu sa spui adevarul decat sa minti, si intr-un final totul va fi mai bine. Dar daca nu poti sa te abtii, trebuie sa ai un IQ sub 50 ca sa si postezi pe Facebook.

Cum te protejezi de prostiile facute in trecut?

Poate acum stii ce sa postezi si ce sa nu postezi pe Facebook, dar acum un an nu stiai. Cel mai probabil toate update-urile tale sunt publice si poate oricine sa le vada. Ai putea sa iei fiecare post la mana si sa le faci vizibile doar pentru prieteni, dar din fericire Facebook iti ofera optiunea de a face asta automat pentru toate postarile din trecut.

ATENTIE: aceasta actiune va face ca toate postarile sa nu mai fie publice. In multe cazuri s-ar putea sa nu fie exact ce va doriti, de exemplu o poza pe care ati postat-o pentru a fi share-uita catre cat mai multi oameni.

1. In dreapta sus, langa numele de utilizator este un meniu dropdown din care selectati „Privacy settings”

Facebook tutorial siguranta - Mergeti la "Privacy Settings"

2. Faceti click pe „Friends” pentru ca toate postarile viitoare sa fie disponibile doar prietenilor adaugati pe Facebook

Facebook tutorial siguranta - Alegeti "Friends"

3. Mergeti la „Limit the Audience for Past Posts” si faceti clicl pe „Manage Past Post Visibility”

Facebook tutorial siguranta - "Manage Past Post Visibility"

 

4. Cand se deschide mesajul „Limit The Audience for Old Posts on Your Timeline”, alegeti „Limit Old Posts” si confirmati

Facebook Tutorial Siguranta - Limit Old Posts

Dupa ce-ati parcurs acesti pasi tot ce-ati postat vreodata va fi disponibil doar pentru cei din lista de prieteni. Asta nu inseamna ca de-acum puteti posta orice. Singura metoda de a va proteja cu adevarat este sa aveti intotdeauna grija ce puneti pe Facebook. Mai ales ca Facebook nu sterge nimic niciodata. Chiar daca voi le scoateti de pe time line.

Published in tutorial

2 Comments

  1. Lori Lori

    Cum adica Facebook nu sterge nimic niciodata chiar daca eu le scot de pe timeline? Sau remove from my timeline nu e acelasi lucru cu a sterge o postare?

    • Nu disapre nimic din baza lor de date. Chiar daca stergi o poza Facebook o pastreaza in arhiva. Nu e asa de grav, ca doar Facebook (si eventual autoritatile) o sa mai aiba acees la ea. Dar oricum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami