Skip to content →

Blackberry anunta ca a primit o comanda misterioasa de un milion de terminale BB10

Pana acum cateva ore actiunile Blackberry erau in cadere libera. Compania parea ca este din nou in pragul falimentului. Acum dintro data brusc au inceput sa creasca. Ce s-a schimbat? Compania a emis un comunicat de presa prin care anunta ca a primit o comanda de un milion de telefoane care ruleaza BB10 (Blackberry 10, noul sistem de operare).

Blackberry 10
Blackberry 10

Un milion este o cifra imensa. Desigur, pana acum au fost vandute 27 de milioane de iPhone 5-uri si vreo 30 de milioane de Galaxy S III-uri. Dar orice telefon vandut in mai mult de doua sau trei milioane de exemplare reprezinta un succes.

Totusi, trebuie sa ne intrebam, cine ar putea face o comanda de un milion de telefoane? Si de ce? Mai mult, de ce nu da Blackberry nici un alt detaliu legat de tranzactie si de ce a facut acest anunt tocmai acum cand se apropie anuntarea incasarilor din trimestrul 4 2012?

Presimt ca incasarile sunt mult sub asteptari. Trimestrul 4 va fi o mare dezamagire si, automat, actiunile companiei urmeaza sa scada. Cred ca Blackberry a facut acest anunt ca sa atenueze putin impactul pe care o sa-l aiba incasarile reduse asupra pretului actiunilor. Pana la urma, e mai bine sa anunti un mare succes inainte de o infrangere decat dupa.

Vestile proaste pentru Blackberry nu se termina aici. Compania nu a dat nici un detaliu legat de tranzactie. Nu a specificat care este compania sau institutia guvernamentala care a decis sa cumpere un milion de terminale si nici timpul in care acestea vor fi livrate.

Daca este vorba de un contract pe multi ani cifra nu mai este la fel de impresionanta. Totusi, ar fi bine si asa. Nu exista foarte multe companii sau institutii care au nevoie de un milion de telefoane, iar cele putine care sunt n-au nici un motiv sa cumpere terminale scumpe Blackberry.

In comunicat compania anunta ca „un partener” a facut aceasta achizitie. Ceea ce poate mai degraba sa insemne ca este vorba de o companie de telefonie mobila sau de un lant de magazine. In acest caz numarul mare de terminale pare plauzibil, dar asta ar insemna ca nu sunt defapt vandute, ci doar comandate. Un magazin, sau chiar un operator de telefonie mobila poate oricand sa renunte la o parte din comanda, sau, mai rau, sa returneze terminalele care se vand prost.

Ceea ce inseamna ca un milion de unitati „vandute” se pot repede transofrma in mult mai putine.

Tinand cont de situatia precara a companiei nu pare deloc exagerata ideea ca incearca sa faca aceasta tranzactie sa para mult mai buna decat este defapt. Iar daca aceasta teorie se adevereste actiunile Blackberry se vor deprecia mult mai rau decat pana acum.

Sper totusi sa nu fie asa… dar cine comanda un milion de telefoane?

UPDATE: Aparent Lenovo este interesat de a cumpara Blackberry, daca este adevarat, eforturile de a creste pretul actiunilor par mult mai logice acum.

Published in blackberry

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami