Skip to content →

Batalia pentru tehnologia care l-a re-ales pe Obama

Democratii, unul din cele doua partide din Statele Unite ale Americii, au avut pentru ultimele doua campanii electorale fonduri mult mai putine decat Republicanii. In ciuda acestui fapt Barak Obama a reusit sa castiga doua mandate consecutive. Ambele victorii ale lui Obama sunt atribuite, de multi, tehnologiei din spatele campaniei electorale.

Obama 2012
Obama 2012

Un adevarat „dream team” de ingineri de la Facebook, Google si Twitter au reusit sa induca viteza de reactie din Silicon Valley in campania electorala a presedintelui Obama. Asa numita „Platforma Narwhal” a reusit sa mobilizeze voluntari, sa stranga donatii si sa concentreze eforturile Democratilor exact acolo unde a fost nevoie in timp real.

Contra candidatul lui Obama, Mitt Romney, a pierdut numeroase voturi in momentul in care aplicatia Orca (parte din platfroma de software a Republicanilor) a esuat. In general, esecul Republicanilor este atribuit tehnologiei inferioare. Viteza scazuta de reactie a insemnat ca fondurile mult mai mari ale campaniei au fost folosite ineficient.

S.U.A. este o tara foarte mare. Desi la ei nu se impart galeti cu mancare si pungi de ulei pentru voturi, mobilizarea corecta si eficienta a suporterilor si a resurselor unui partid face diferenta dintre victorie si esec. Mai ales ca ambii candidati sunt foarte buni. Nu e ca la noi.

Imediat cum Obama a castigat alegerile a inceput o lupta intre inginerii software care au creat platforma castigatoare si membrii partidului Democrat. Dream Team-ul vrea ca soft-ul sa devina Open Source. In alte cuvinte vor sa ofere tuturor acces gratuit la sursa proiectului. Inginerii care au lucrat la el argumenteaza ca a fost construit pe baza unor tehnologii Open Source, si desi licenta GNU/GPL nu ii obliga sa faca softul disponibil, au o obligatie morala de a face acest lucru.

Mai mult, daca nu ar deveni Open Source, soft-ul n-ar face nimic decat sa adune praf pana la urmatoarel alegeri.

Desi este o platforma gandita pentru campanii electorale, softul poate avea si alte aplicatii practice. Comunitatea Open Source are un potential enorm de a gasi utilitati pentru el si de al dezvolta mai departe.

Democratii in schimb nu doresc ca softul sa devina Open Source. Stiu foarte bine ca a fost unealta decisiva in victoria lui Obama si sunt ingrijorati ca Republicanii ar deveni invincibili la urmatoarele alegeri daca ar putea beneficia de aceasta tehnologie.

Din pacate pentru Democrati thnologia se schimba in timp. Softul care a fost bun acum va fi depasit in patru ani. Daca nu vor fi de-acord ca softul sa devina Open Source oamenii care l-au creat nu vor mai lucra cu ei in viitor. In patru ani, cand vor avea din nou nevoie de o solutie minune este posibil ca cei mai buni oameni sa nu-si mai doreasca sa participe, ceea ce o sa-i coste mult mai mult decat risca sa piarda oferind gratuit sursa proiectului pentru toata lumea.

Si Democratii si Republicanii par destul de incuiati in anumite aspecte, dar sunt evident la ani lumina distanta de partidele noastre. Cand o sa ajungem si noi sa ne intrebam care trebuie sa fie soarta unui soft de campanie in loc sa ne intrebam cati oameni au fost carati cu autocare sa voteze de trei ori?

Sursa: The Verge

Published in stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami