Skip to content →

Atentie mare la inselatoria prin metoda „accidentul”

Anul trecut au aparut mai multe articole in presa despre un tip de inselatorie numit metoda „accidentul”. Autori ai acestui tip de inselatorie au si fost prinsi si incarcerati, dar din pacate, numarul victimelor este inca in crestere. Chiar recent, Loredana (o foarte buna prietena de-a mea), mi-a povestit cum, pe 10 Decembrie 2014, bunica ei a fost inselata exact prin aceasta metoda.

Inselatorie

La ora 1:20 noaptea bunica Loredanei a primit un telefon disperat de la o persoana care pretindea ca este fiica ei, si care ii spunea ca tocmai a suferit un accident grav. Telefonul a fost foarte repede preluat de „doctor”, care a informat-o pe bunica Loredanei ca fiica sa are nevoie de 40.000 de euro urgent, sau risca sa-si traiasca restul vietii intr-un scaun cu rotile.

Dupa lungi discutii in care bunica Loredanei a fost tinuta ocupata, astfel incat sa nu aiba nici macar o secunda timp sa ia legatura cu alte persoane, un „asistent medical” s-a prezentat la usa ei de unde a luat 5000 de euro pe care saraca batrana i-a imprumutat de la o vecina. Suma care ar fi trebuit sa garanteze inceperea dificilei operatii care ar fi trebuit s-o salveze pe fiica sa.

Bineinteles ca nu se intamplase nici un accident si nu patise nimeni nimic.

Povestea bunicii Loredanei a fost preluata deja de Simona Tache, si ma bucur foarte tare pentru ca metoda „accidentul” este inca o mare problema. Chiar recent mama lui Daniel, un alt bun prieten de-al meu, a fost contactata de o perosoana care incerca sa-i explice ca Daniel a lovit un om pe trecerea de pietoni si trebuie sa plateasca urgent o despagubire, sau va intra in inchisoare.

La fel ca in cazul bunicii Loredanei, escrocii stiau foarte multe detalii despre familia pe care au incercat s-o insele, inclusiv orasul in care se afla Daniel in momentul in care s-ar fi produs respectivul accident. Din fericire mama lui Daniel a reusit sa ia legatura cu el si s-a prins repede ca este vorba de o inselatorie. Din nefericire nu a sunat si la politie, iar autorii inselatoriei sunt inca in libertate, la fel ca cei care au inselat-o pe bunica Loredanei, despre care politia spune ca nu vor fi prinsi. In ciuda faptului ca hotii cunosc clar o persoana apropiata familiei Loredanei.

Si aici este problema, de-aia merg in continuare inselatorii de acest gen, aparent singura modalitate prin care politia prinde escroci de acest gen, este prin flagrant. Iar un flagrant este posibil numai daca victima alerteaza politia inainte sa piarda banii. Cu cat mai repede cu atat mai bine, pentru ca politia are nevoie de timp pentru organizarea unui flagrant, iar hotii, stiind acest lucru, incearca sa obtina banii in primele ore dupa primul contact.

Cu cat sunt prinsi mai multi escroci cu atat vor fi mai descurajati altii in viitor, asa ca e vital ca noi sa ne asiguram ca rudele noastre vor fi pe faza si vor suna la 112 la orice semn de inselatorie.

Ne place sa credem ca oamenii care patesc asa ceva sunt prosti. Si ca noi nu suntem vulnerabili. Dar adevarul este ca oricine poate fi vulnerabil atunci cand viata sau libertatea unei persoane iubite sunt puse in pericol. Cei care folosesc aceste metode de inselatorie sunt abili si stiu sa manipuleze, si nu este deloc greu ca oricine sa pice in aceasta capcana. Mai ales cand telefonul suna in toiul noptii si nici nu stii ce se intampla cu tine.

Published in stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami