Skip to content →

ARKYD: un telescop in spatiu pentru toata lumea

O echipa de ingineri de la NASA si-au creat propria companie si doresc sa mineze metale pretioase din asteroizi. Pentru identificarea asteroizilor care contin minereuri valoroase echipa are nevoie de un numar de telescoape in oribita pamantului. Acum vestea buna: unul dintre acesti sateliti va fi disponibil pentru toata lumea! Cu doar 25$ poti trimite o poza in spatiu, iar telescopul iti va trimite inapoi o fotografie cu poza ta pe un display si pamantul vazut din spatiu in fundal.

ARKYD va fi primul telescop orbital finantat independent de oricine doreste sa se implice in acest proiect (crowd funded). Planetary Resources, compania care il creaza, a acoperit deja toate costurile necesare pentru cercetare asa ca proiectul Kickstarter nu mai are nevoie decat de 1 milion de USD pentru a pune telescopul in orbita.

Odata ajuns acolo ARKYD va putea sa fie folosit de studenti din universitati, de oameni de stiinta care altfel n-ar avea acces la asa ceva si de oricine alege sa sustina financiar proiectul.

Poti dona orice suma, dar daca atingi anumite praguri vei beneficia de facilitati speciale:

ARKYD - Poza ta in spatiu
ARKYD – Poza ta in spatiu

– pentru 25$ vei putea uploada o poza cu tine in spatiu, telescopul o va afisa pe un display si isi va folosi camera pentru a fotografia poza ta plutind deasupra pamantului
pentru doar 200$ vei putea sa controlezi chiar tu telescopul si il vei putea directiona unde vrei, ARKYD va fotografia zona in care l-ai indreptat si iti va trimite poza
pentru 10.000$ obtii toate beneficiile de mai sus, poti participa la lansare si poti alege un nume pentru unul dintre asteroizii pe care ARKYD ii va descoperi

Exista mai multe praguri pentru mai multe beneficii, le puteti vedea pe toate pe pagina proiectului de pe Kickstarter. Dar grabiti-va! Numarul de donatii este limitat si aproape toate au fost luate deja. Proiectul a depasit deja milionul de dolari de care avea nevoie si mai sunt inca 10 zile.

Oportunitatea este imensa. Pana acum in orbita pamantului au fost lansate doar observatoare extrem de mari si extrem de scumpe, cum ar fi Hubble sau Kepler. Publicul general n-a avut niciodata ocazia sa decide la ce sunt folosite sau, cu atat mai mult, sa le utilizeze in mod direct.

ARKYD va schimba asta, 200$ este o suma ridicol de mica pentru ocazia de a fotografia o zona din spatiu. Poti alege sa vezi o galaxie indepartata, poti sa fotografiezi o stea (dar nu soarele) sau chiar una din planetele din sistemul nostru solar.

The Oatmeal, un popular site de divertisment, a achizitionat deja pachetul cel mai scump de 10.000$ si va lasa utilizatorii site-ului sa decida ce numa va primi unul din asteroizii descoperiti de ARKYD.

Eu sper doar sa-mi iau salariul in timp util. Vreau sa-mi trimit poza in spatiu. Vreau 😀

Published in stiinta

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami