Skip to content →

Ar trebui sa stim cu totii sa programam? Will.i.am crede ca da.

Code.org este un proiect care are ca obiectiv introducerea claselor de programare in toate scolile din Statele Unite. Pentru promovarea proiectului au fost alesi Bill Gates, Mark Zuckerberg si multe alte personalitati care au reusit sa schimbe lumea programand. Ideea e simpla: oricine poate si ar trebui sa invete sa codeze:

Pana la urma nu-i asa de greu. Desi ne-am obisnuit cu ideea ca programatorii trebuie sa stie multa matematica, adevarul este ca nu-ti trebuie decat operatii de baza: fractii, adunare, scadere si probabil tabla inmultirii (o zice chiar Bill Gates). Efectiv oricine are deja cunostiintele de baza necesare pentru a invata sa programeze.

Desi initiativa ar trebui sa fie interesanta fara nici un fel de promovare, in video se afla si will.i.am de la Blackeyed Peas. Artistul subliniaza faptul ca programatorii buni sunt starurile rock din ziua de azi. Si asta este. Mark Zuckerberg a creat un website care a ajuns sa sa ajunga la un miliard de utilizatori singur, in caminul facultatii sale. Acel site (Facebook) l-a facut mai bogat decat orice star rock din lume.

Programarea pare dificila la inceput. Sunt enorm de multe chestii pe care trebuie sa le inveti, dar nu asa trebuie privite lucrurile. Toti marii programatori ai zilelor noastre au inceput cu lucruri mici. Nici unul dintre ei nu si-a propus sa devina un geniu. Incetul cu incetul se ajunge acolo. Totul e sa te distrezi si sa-ti placa, iar fara sa incerci n-ai de unde sa stii daca esti facut pentru asa ceva. Cei mai multi oameni se lasa pur si simplu intimidati si ocolesc total ideea. Ceea ce este o mare greseala.

Chiar daca nu ajungi sa creezi urmatorul Facebook notiunile de programare te invata sa gandesti mai eficient. Domeniul IT este prezent in toate industriile si nu strica sa ai o idee (chiar si vaga) despre cum functioneaza toate programele de care depindem zilnic.

Frumusetea este ca oricine poate folosi code.org pentru o introducere in programare. Chiar si noi aici in Romania 🙂

Published in sfaturi

13 Comments

 1. krys krys

  un curs de programare, recomanzi ?

 2. Nausea Nausea

  Destul de cool, sa invatam toti a programa, desi programarea asta nu e lucru simplu, cum cred unii…
  Dar cum in alte vremuri toata lumea trebuia sa stie sa ascuta sabia si sa traga cu arcul, acu hai sa codam cu totii

  • Ideea e ca nu stii daca-ti place pana nu incerci 🙂 iar daca-ti place programarea este o unelta care te poate ajuta sa mergi foarte departe.

 3. Este o initiativa foarte buna mai ales pentru stimularea acelora care deja „cocheteaza” cu asa ceva si se lovesc atat in liceu cat si facultate de orele de informatica care nu contribuie cu nimic la dezvoltarea cunostintelor. Sa recunoastem ca in scoala sunt lectii de genul „ce este un mouse? care sunt metodele de introducere a datelor intr-un calculator? si asa mai departe. Poate cu ocazia asta vor incepe si profesorii de informatica sa faca singuri site-urile liceelor si ale scolilor in care predau si nu isi mai arate arama pe fata folosind site-uri de genul cabanova, uv etc.

  • Provesorii de info din licee nu stiu sa programeze. Stiu sa predea lectie cu lectie dintro carte scrisa prost 🙂

   Majoritatea elevilor nu invata nimic pentru ca mintea umana gandeste logic si nu exista nici o logica in a invata „procedura backtracking” daca nu stii la ce se foloseste si nu o implementezi in nici un proiect.

   Lectia de info ar trebui sa fie in primul rand pe tehnologii care se folosesc in ziua de azi, nu pe C++ de acum 20 de ani, si doi, ar trebui sa te invete cum sa faci ceva util 🙂 gen o aplicatie care chiar face ceva fun.

   But they don’t get it. At all.

   • Mereu am considerat ca profesorii de info din licee sunt doar cu 1 lectie inaintea elevilor 🙂

    • Mama a fost profesor de info :)) dar stia bine materia, plus, era doar part time profesor, lucra ca main job in IT (niste programare si baze de date).

     Din pacate preda doar ce era in programa, ca asta era obligatoriu sa faci.

     Am avut si eu un prof bun in primii ani de liceu, dar cand a plecat catre un job mai bun (ca orice om capabil) a urmat potopul, un al doilea profesor care de-abia intelegea pentru el, si inca o profesoara dupa el care nu stia nimic, trebuia sa fie data afara conform organigramei, dar ca s-o mai tina angajata au reprofilat-o pe info. Saraca nu stia sa miste un mouse, dicta din carte si se mai si impiedica atunci cand citea.

     In Finlanda orice profesor trebuie sa si lucreze in domeniul pe care il preda. De-aia au ei profesori buni.

   • anonim anonim

    Din ce ai spus mi-am dat seama ca habar nu ai de programare.

    • Cum ai ajuns la concluzia asta? Pe vremea mea, la scoala, se preda C++ sau Turbo Pascal in IDE-uri pentru MS DOS.

     Daca tu ai invatat altfel la scoala te felicit.

 4. krossfire krossfire

  E o evolutie naturala a lucrurilor. Programele open-source si toata agitatia asta a ”geeks”-ilor aici va duce la punct. Inca mai am cunostintele de programare din liceu si din primul an (am programat pentru o vreme jocuri indie, acum servesc drept game designer intr-o mica echipa). Ma ajuta enorm cand incerc sa inteleg cum functioneaza un program sau „de ce nu merge” o anumita optiune, chiar daca actuala meserie nu imi foloseste complet skill-urile.

  • Si mie-mi foloseste logica de programare cand scriu un frontend pentru un site, le fac developerilor viata mai usuara.

   Dar chiar daca nu-mi folosea deloc putina programare pe care am facut-o prin liceu (si nu ma refer la orele de info) tot n-as fi spus ca e timp pierdut 🙂

   Oamenilor atehnici n-ar trebui sa le fie frica de putin cod, oricine poate sa invete macar putin, si experienta va fi sigur relevanta la un moment dat.

   • krossfire krossfire

    Vorba ta, macar algoritmica 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami