Skip to content →

Apple cedeaza, returnand o parte din banii cheltuiti „din greseala” de copiii unor utilizatori pe App Store

EuroGamer scria despre cazul unei familii din Marea Britanie care cereau posibilitatea de a primi banii cheltuiti de fiul lor de 5 ani intr-un joc. Sharon si Greg Kitchen sustin ca au dat fiului lor Danny de doar 5 ani parola de la App Store pentru a descarca un joc gratuit: Zombies vs Ninja. Aparent micutul a invatat parola pe dinafara si s-a folosit de ea pentru a cumpara avantaje in jocul respectiv in valoare de £1700.

Kitchens
Familia Kitchen – Sursa: eurogamer.net

Initial Apple a refuzat sa returneze banii. Decizia nu era deloc nedreapta. Exista nenumarate facilitati de control parental in IOS.  Poti restrictiona accesul la orice continut nepotrivit pentru copii. Setarile sunt simple si pot face orice iPhone sau iPad „child proof”.

Dar masura de siguranta cea mai importanta este parola. Avand parola poti sa faci orice. Din acest motiv este singurul lucru pe care nu trebuie sa-l divulgi unul copil de 5 ani.

Personal eu nu cred ca pustiul a cheltuit acei bani. Nu ma indoiesc de abilitatea unui copil de 5 ani de a tine minte o parola, dar nu ma indoiesc nici de abilitatea unui parinte de a se lasa dus de val si, fara sa-si dea seama, sa cheltuiasca £1700. Ups. Ce ramane de facut? Da vina pe copil! Eu il banuiesc pe tata, uitati-va ce privire vinovata are in poza de mai sus, e claaaar 🙂

Apple a fost dat in judecata si in S.U.A. de parinti in situatii similare. Procesul n-a ajuns in instanta, ambele parti au ajuns la o intelegere si oamenii au primit o parte din bani inapoi.

Aparent si in cazul acesta Apple a cedat. Familia Kitchen ar fi primit intreaga suma de £1700 inapoi.

Initial m-am gandit ca ar trebui sa poti sa returnezi orice pe App Store in 15 zile fara nici o problema. Pana la urma, in viata reala, pot sa returnez orice in 15 zile. E lege europeana. Dar in cazul App Store nu se aplica, ceea ce mi se pare corect. Beneficiile intr-un joc, de exemplu, reprezinta un serviciu. Iei acel serviciu, te distrezi, te simti bine si faci un scor mai mare. Practic te-ai folosit integral de el. Cum nu poti sa-i ceri unui dentist care ti-a facut un detartraj banii inapoi, asa nu poti sa-i ceri nici unui joc care te-a distrat suma cheltuita inapoi. Serviciile au fost prestate, ai dintii curati si te-ai distrat. N-ai ce sa returnezi.

Ar trebui totusi sa poti returna o aplicatie in cateva minute de la cumparare. Mi s-a intamplat de multe ori sa cumpar o porcarie crezand ca face altceva. Sumele pierdute sunt mici (cativa RON), asa ca nu mi-am batut capul niciodata cu asta, dar ar fi frumos sa stiu ca se poate. In cazul beneficiilor dintr-un joc (care ajung si la cateva zeci de euro per pachet) stii ce cumperi si ar trebui sa stii ca nu trebuie sa-i oferi unui copil posibilitatea de a cheltui mii de euro.

Published in apple gaming stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami