Skip to content →

Android vs. IOS – why the drama?

N-am sa inteleg niciodata de ce oamenii pasionati de smartphone-uri sunt capabili sa-si sustina sistemul de operare favorit cu atata patos si ardoare, fara a oferi un singur argument in acest sens. De fiecare data cand apare un articol despre IOS sau Android apar si comentarii de genul: „Android e superior. Apple a ramas mult in urma.” (sau vice versa) fara nici un fel de justificare.

Apple versus Google

Si asta n-are fi o problema daca afirmatia n-ar veni de multe ori si cu o jignire gratuita. Nu vorbim aici de toata lumea dar in general oamenii care au un smartphone Android au impresia ca oamenii cu iPhone-uri sunt prosti (IOS fiind un sistem de operare gandit sa fie usor de utilizat), in timp ce posesorii de iPhone-uri cred ca oamenii care-si cumpara Android sunt mai putin sofisticati si nu au pretentii la fel de mari de la smartphone-ul lor.

Adevarul este ca majoritatea oamenilor ajung sa aleaga un smartphone din motive care n-au nici o legatura cu performanta sau cu posibilitatile pe care le ofera, iPhone-ul a devenit un accesoriu de moda in timp ce Android a devenit un simbol al faptului ca posesorul este mai inteligent. Si cum m-am saturat de prejudecati stupide haideti sa analizam cele doua variante:

Primul iPhone (2g) a aparut in 2007 si a luat toata industria prin surprindere, smartphone-urile pana in acel moment aveau o interfata simpla (ca design) si fara animatii, erau pretentioase, greu de configurat si greu de folosit, cele care aveau un touchscreen foloseau un stylus (betisor), iar majoritatea aplicatiilor disponibile se cumparau si se descarcau de pe internet si erau dedicate productivitatii la servici (erau si jocuri, dar putine si nu foarte bune).

iPhone-ul a fost primul telefon care a venit cu o serie de inovatii care au ajuns standard in ziua de azi: touchscreen + interfata gandite pentru a fi utilizate fara stylus, pur si simplu apasand cu degetul, accelerometru care face ca telefonul sa treaca in landscape atunci cand il inclini, multi touch pentru pinch to zoom, etc.

Android a fost raspunsul Google pentru a contra iPhone-ul, initial sistemul de operare trebuia sa semene mai mult cu Blackberry-urile vechi sau cu Palm OS dar dupa lansarea si succesul iPhone-ului, Android a fost transformat total. HTC G1 a fost primul telefon Android lansat si odata cu el a inceput si razboiul. Steve Jobs a tras primul foc acuzand Google, care lucrease impreuna cu Apple la prima varianta de IOS, ca a copiat iPhone-ul in timp ce Google a ripostat cu faptul ca iPhone-ul este un sistem inchis care ingradeste libertatea utilizatorului, iar de-atunci cele doua companii, impreuna cu partenerii Google au stat constant in procese.

In timp ce pot sa-i inteleg pe cei de la Apple si Google, nu pot sa-i inteleg pe cei care iau parte la acest „razboi” fara a avea absolut nimic de castigat, e normal sa tii la smartphone-ul tau, mai ales in conditiile in care ai dat niste bani pe el si mai ales datorita faptului, ca indiferent ce folosesti, Android sau IOS, ai motive sa fii multumit de el.

Dar:

iPhone-ul nu este pentru prosti, e pentru oameni care n-au nici un fel de interes in a-si customiza foarte tare telefonul, daca nu stii sa folosesti un terminal Android la adevarata lui capacitate, iti vei folosi telefonul mai putin intens decat un utilizator de iPhone, lucru relevat si prin statistici online, majoritatea traficului de internet mobil Google vine nu de pe Android, ci de pe iPhone-uri.

Android-ul nu mai e demult un sistem „inferior”, cu fiecare versiune s-a apropiat mai mult de nivelul de calitate oferit de Apple si in continuare Google face eforturi de standardizare a elementelor de intefata, astfel incat user experience-ul sa fie mai bun. Au trecut vremurile in care Android se misca foarte incet, in ziua de azi performanta oferita de procesoarele noi ii permite sa fie perfect fluid.

Nici unul dintre cele doua nu a ramas tehnic in urma, in momentul de fata procesorul de pe iPhone 5 (A6) este cel mai puternic de pe piata, dar doar cu cateva procente, iar cand va iesi urmatorul procesor pentru telefoane Android, va fi doar cu putin mai bun, in nici un caz „in alta liga”.

Cand vine vorba de ce „stiu sa faca” nu mai e aproape nici o diferenta intre cele doua sisteme de operare. Puterea unui smartphone a stat dintotdeauna in aplicatiile disponibile, aici momentan Apple conduce, nu prin cantitate ci prin calitate, dar nici Google nu e mult in urma si in nici un caz n-o sa-ti lipsesca ceva pe Andorid pentru prea multa vreme, chiar daca multe aplicatii apar intai pe iPhone, majoritarea vin ulterior si cu variante de Android.

In alte cuvinte chill 🙂

Published in android apple

2 Comments

  1. oee_uk oee_uk

    keep calm and Fus Ro Dah!

    • RaduTanasescu RaduTanasescu

      @oee_uk :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami