Skip to content →

5 milioane de conturi google au fost compromise, verirfica daca esti afectat

Din cate imi dau seama hack-ul a fost facut public chiar azi. Nu-mi este foarte clar cum s-a produs bresa de securitate, sau daca a fost pur si simplu un brute force attack sau o bresa suferita prin intermediul altor conturi. Exista un articol scris original in ruseste care detaliaza evenimentul, dar traducerea automata facuta prin Google Translate nu este foarte clara.

Hack

Cert este ca acele conturi clar au fost sparte. Sunt si eu printre victime, exista un site unde poti introduce adresa de email si, daca te numeri printre cei afectati, site-ul va afisa primele doua caractere ale parolei tale (dovedind astfel ca intradevar contul tau a fost spart).

Nu va sfatuiesc sa folositi site-ul pentru a verifica, nu stim exact ce se intampla cu adresele de email introduse acolo. E un site facut de hackeri, deci orice e posibil. L-am folosit eu si pot sa va spun ca parolele chiar au fost obtinute de hackeri. Daca vreti sa verificati, in siguranta, utilizati acest site.

Motivul pentru care contul meu nu a putut fi accesat este ca utilizez two-step verification ca masura de securitate. Practic, pentru a accesa contul nu este nevoie doar de parola, ci si de un cod pe care google mi-l trimite prin sms de fiecare data cand vreau sa ma autentific pe un dispozitiv nou. Serviciul este 100% gratuit.

Si conturile de Yahoo beneficiaza de acelasi sistem. Defapt, majoritatea serviciilor online au sisteme similare. Inclusiv Facebook si Microsoft.

Va sfatuiesc sa activati urgent aceste masuri de securitate.

Published in stiri

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami